Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. maj 2011Strafferetskontoret2011-792-1721RAJ41888
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 917 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. maj 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 917 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, hvorledes udviklingen i antal afanmeldelser, straffens længde for dømte ved domstolenesamt nationalitet af sigtede og dømte har været siden ministe-ren i foråret 2011 skrev til Folketingets Retsudvalg om Rigs-advokatens redegørelse om straffene i sager om røveri begåeti private hjem. Er Justitsministeriet i øvrigt af de grunde, somer anført af Rigsadvokaten, enig i, at der ikke er behov for ativærksætte yderligere initiativer med henblik på at sikre enskærpet strafferetlig vurdering på området.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Siden den 2. februar 2011, hvor justitsministeren sendte Rigsad-vokatens redegørelse fra december 2010 om straffene i sager omrøveri begået i private hjem til Folketingets Retsudvalg, er der hospolitiet registreret 84 anmeldelser inden for den gerningskode, derer benævnt ”røveri mod person i egen bolig”. Der er endvidere re-gistreret 3 anmeldelser inden for gerningskoden ”røveri – særligfarlig – mod person i egen bolig”.Rigsadvokatens redegørelse fra december 2010 vedrører alene sa-ger om egentlige hjemmerøverier. Et egentligt hjemmerøveri er de-fineret som et røveri, hvor gerningsmanden og forurettede ikke harforudgående personlige relationer, men hvor motivet må antages atvære en formodning om værdier i forurettedes hjem, og hvor ger-ningsmanden er trængt ind i det private hjem, uanset at beboerenvar hjemme. Herunder hører også de tilfælde, hvor forurettede erblevet udvalgt, idet gerningsmanden har betragtet vedkommendesom et ”let” offer.Det bemærkes i den forbindelse, at de ovenfor nævnte gerningsko-der også omfatter andre former for røverier end de egentlige hjem-merøverier. Eksempelvis vil røverier i private hjem med motiv afhævn eller inddrivelse af påstået gæld eller lignende samt indbrud,der udvikler sig til røveri, kunne være omfattet.Opmærksomheden henledes i øvrigt på, at de nævnte anmeldelseralene viser, hvilken gerningskode anmeldelsen er registreret under iforbindelse med den første henvendelse til politiet. Registreringen iforbindelse med anmeldelsen er således ikke nødvendigvis udtrykfor, at der senere rejses sigtelse eller tiltale for forhold, der er om-fattet af de nævnte gerningskoder.
2
Der foreligger ikke oplysninger om nationaliteten på de personer,der siden februar 2011 er blevet sigtet eller dømt for røveri begået iprivate hjem.Rigsadvokaten er heller ikke i besiddelse af statistiske oplysningerom de straffe, der er idømt personer, der siden februar 2011 er ble-vet fundet skyldige i hjemmerøverier.Jeg kan imidlertid oplyse, at Højesteret ved dom af 10. marts 2009trykt i Ugeskrift for Retsvæsen 2009, side 1410, generelt har til-kendegivet, at det ved fastsættelsen af straffen skal anses som enselvstændig skærpende omstændighed, at røveriet er begået vedindtrængen i privat hjem.Som der nærmere er redegjort for i Rigsadvokatens redegørelser fraoktober 2009 og december 2010 om straffene i sager om røveri be-gået i private hjem, viser gennemgangen af de indberettede dommeom hjemmerøverier, at det nu klart er fastslået i retspraksis, at detskal anses som en selvstændig skærpende omstændighed, at røveri-et er begået i privat hjem.Det bemærkes i den forbindelse, at anklagemyndigheden fortsat vilvære meget opmærksom på strafniveauet i sager om hjemmerøve-rier, herunder således at det af anklagemyndigheden ved strafudmå-lingen påberåbes som en selvstændig skærpende omstændighed, atrøveriet er begået i privat hjem. Endvidere vil sager om hjemmerø-veri jævnligt blive drøftet i anklagemyndighedens Fagudvalg omPersonfarlig Kriminalitet for at sikre fortsat fokus på sanktionsni-veauet i denne type sager.”Jeg kan endvidere oplyse, at regeringen, Dansk Folkeparti og Kristende-mokraterne som led i aftalen fra maj 2011 om en styrket indsats modkriminelle bander og organiseret indbrudskriminalitet samt styrket ind-sats for at beskytte ofre mv. har besluttet yderligere at styrke indsatsenfor, at borgerne kan føle sig trygge i deres eget hjem. Aftalen indebærerbl.a., at straffen for hjemmerøveri fordobles, så normalstraffen som ud-gangspunkt vil være 5 års fængsel.Jeg har den 25. maj 2011 fremsat et lovforslag (L 209), som bl.a. gen-nemfører den aftalte skærpelse af straffen for hjemmerøveri.
3