Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1928JEE43570
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 9 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”I lyset af pædofilisagen fra Station Next, bedes ministerenoplyse, om det forholder sig således, at arbejdspladsen auto-matisk modtager oplysninger om en domfældelse efter ansæt-telse, eller vil ministeren i givet fald være indstillet på enlovændring eller tilsvarende, så man automatisk modtageroplysninger om en domfældelse efter ansættelse?”Svar:
1.
Det kan indledningsvis oplyses, at der ved Justitsministeriets cirkulærenr. 64 af 29. juli 2005 (indberetningscirkulæret) blev fastsat nye reglerom indberetning af straffesager mod offentligt ansatte og om indberet-ning om straffesager vedrørende seksuelt misbrug af børn mv. begået afpersoner, der er ansat eller beskæftiget med børn.Det følger af cirkulæret, at politiet skal foretage indberetning til Rigsad-vokaten om straffesager mod offentligt ansatte, bl.a. når der rejses sigtel-se for en overtrædelse af straffeloven, jf. cirkulærets § 3, stk. 1, nr. 1.Efter indberetningscirkulærets § 7 indberetter politiet endvidere til Rigs-advokaten straffesager mod personer, der som led i ansættelse eller be-skæftigelse uden for den offentlige forvaltning har direkte kontakt medbørn under 15 år, når der rejses sigtelse for visse seksuelle krænkelserbegået mod et barn under 15 år.På grundlag af politiets indberetninger underretter Rigsadvokaten ved-kommende arbejdsgiver eller lignende om sagen, når kendskab til sagenmå antages at være af væsentlig betydning for ansættelsen eller beskæfti-gelsen, og de hensyn, som taler for at underrette arbejdsgiveren, klartoverstiger hensynet til de interesser, der begrunder hemmeligholdelse,herunder hensynet til den, oplysningerne angår, jf. indberetningscirkulæ-rets §§ 6 og 9.Spørgsmålet om, hvorvidt der i et konkret tilfælde skal ske videregivelseaf de omhandlede oplysninger til arbejdsgiveren mv., vil således bero påen konkret vurdering af, om hensynet bag videregivelse af oplysningerneklart overstiger hensynet bag hemmeligholdelse.2.
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhenteten udtalelse fra Rigsadvokaten om praksis i relation til videregivelse afoplysninger efter indberetningscirkulæret for så vidt angår sager om sek-suelt misbrug af børn mv. Rigsadvokaten har bl.a. oplyst følgende:2
”Indberetningerne efter det omhandlede cirkulære journalise-res hos Rigsadvokaten under én journalgruppe, og det er der-for ikke umiddelbart muligt i journalsystemet at udskille deenkelte typer af indberetningssager, herunder f.eks. de indbe-retninger, der angår sædelighedsforbrydelser mod børn.Rigsadvokaten har imidlertid i anledning af det stilledespørgsmål foretaget en helt summarisk gennemgang af indbe-retningssagerne fra 2009 og 2010. Der er ved denne gennem-gang fundet 30-40 sager i hvert af årene, der angår indberet-ning af sædelighedsforbrydelser begået af offentligt ansatte(men hvor den forurettede også kan være en voksen person)eller indberetning af seksuelle overgreb mod børn begået afpersoner, der som led i ansættelse eller beskæftigelse udenfor den offentlige forvaltning har direkte kontakt med børn.Den nævnte gennemgang viser, at hensynet til underretningaf ansættelsesmyndigheden i disse sager oftest klart vil over-stige hensynet til hemmeligholdelse. Der er således alene i etmindre antal tilfælde konstateret grunde, der har indebåret, atarbejdsgiveren eller den private forening mv. ikke er blevetunderrettet om de indberettede oplysninger. Det drejer sigbl.a. om tilfælde, hvor beskæftigelsens karakter eller offeretsalder (over 15 år) indebærer, at sagen ikke er fundet at væreomfattet af cirkulærets indberetningspligt med hensyn til sek-sualforbrydelser mod børn. Det drejer sig endvidere om sa-ger, hvor den sigtede allerede er fratrådt sin stilling og såle-des ikke længere er beskæftiget det pågældende ansættelses-sted.Det er på den anførte baggrund ikke min opfattelse, at der iforhold til den eksisterende ordning skulle være behov fornye initiativer med henblik på at sikre, at en arbejdsgiver i derelevante tilfælde kan modtage underretning om en ansatsovertrædelse af straffelovens bestemmelser om seksualfor-brydelser mod børn.Det kan tilføjes, at jeg på baggrund af den sag, der er omtalt ispørgsmålet, vil tage initiativ til en drøftelse med politikred-sene om håndteringen af indberetningsordningen, herundermed hensyn til, hvilke procedurer der følges i forbindelsemed tilvejebringelse af oplysninger til belysning af, om ensigtet f.eks. har en ansættelse, der indebærer en direkte kon-takt med børn under 15 år, således at der er pligt til indberet-ning. Jeg finder det naturligvis afgørende, at der i videst mu-ligt omfang sker indberetning fra politikredsene i de tilfælde,hvor der efter den gældende ordning er pligt til dette.”Som det fremgår, er der efter Rigsadvokatens opfattelse ikke aktuelt be-hov for yderligere initiativer med henblik på at sikre, at en arbejdsgiverbliver underrettet om relevante sager om en ansats overtrædelse af straf-3
felovens bestemmelser om seksuelle krænkelser begået mod børn. Somdet imidlertid samtidig fremgår, vil Rigsadvokaten tage initiativ til endrøftelse med politikredsene om håndteringen af indberetningsordningen.Justitsministeriet vil i den forbindelse være indstillet på at overveje even-tuelle tiltag på området, hvis Rigsadvokaten måtte finde behov herfor påbaggrund af drøftelserne med politikredsene.3.
For så vidt angår den konkrete sag, som der refereres til i spørgsmålet,kan de henvises til Kulturministeriets besvarelse af 14. oktober 2010 afspørgsmål nr. 186 (Alm. del) fra Folketingets Kulturudvalg.
4