Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1018487_0001.png
1018487_0002.png
1018487_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. juli 2011ØkonomikontoretRune Nørr2011-0030-0157186588
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 896 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. maj 2011. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 896 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Hvorfor bad ministeren Kriminalforsorgen vente med at bru-ge de 4 mio. kr. afsat til exitstrategier i et halvt år, indtil mini-steren kom med sin egen exitstrategi?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen fik ved satspuljeforhandlingerne i 2010i alt 4 mio. kr. til i 2011 at udvikle og afprøve et særligt pilotprojekt medhenblik på at hjælpe indsatte i fængslerne ud af bandemiljøet. Projektet harværet under planlægning siden 1. januar 2011 og forventes at løbe til ud-gangen af 2012.I planlægningsfasen har der været indhentet såvel nationale som internati-onale erfaringer og viden om, hvad et exit-program bør indeholde. Sidelø-bende hermed er der arbejdet med de sikkerhedsmæssige aspekter i forbin-delse med bande-exit, herunder med en beskrivelse af, hvilke personer derreelt kan profitere af et exit-program, og hvordan man sikrer, at det er dereelt motiverede, der omfattes af programmet.Kriminalforsorgen er ligeledes i gang med at udvikle selve pilotprojektet,og der er indgået aftaler med de relevante fagpersoner, som har den nød-vendige viden og fremadrettet skal arbejde med projektet.Pilotprojektet kommer til at indeholde to delprojekter.Det ene delprojekt vedrører opbygningen af et korps af særligt uddannedecoaches, der kan arbejde individuelt og intensivt med dem, der ønsker atudtræde af bandemiljøerne, og hvor der er foretaget en grundig vurderingaf, hvorvidt ønsket herom er oprigtigt.Indsatsen vil blive påbegyndt under afsoning og fortsætte efter løsladelsenog vil bl.a. fokusere på netværksopbygning og tilknytning til arbejdsmar-kedet eller uddannelse. Indsatsen vil ligeledes blive fokuseret på de megetvanskelige personlige og psykologiske konsekvenser, det kan have for denenkelte at udtræde af miljøerne. Denne individuelle indsats er specielt vig-tig i forhold til de personer, der af sikkerhedsmæssige årsager ikke kansidde sammen med andre indsatte, og som har svært ved at gøre brug af detilbud, som kriminalforsorgen giver de øvrige indsatte i forbindelse medderes resocialisering.2
Der blev pr. 1. januar 2011 igangsat et forløb inden for dette delprojektmed henblik på at bruge erfaringerne herfra i planlægningsfasen, og et an-det konkret forløb forventes igangsat snarest.Som det andet delprojekt vil der blive udviklet og afprøvet et grupperelate-ret delprojekt i et til to lukkede fængsler. Udviklingen af delprojektet er igang, og Direktoratet for Kriminalforsorgen har siden årsskiftet – i samar-bejde med de involverede institutioner – arbejdet på den konkrete udform-ning af tilbuddet.Pilotprojektets to delprojekter bliver udviklet, så det har sammenhæng medden nationale rammemodel for exit-programmer, der blev offentliggjort iapril måned i år. Det sker for at sikre sammenhæng med andre vigtige ak-tører på området og de indsatser, som de igangsætter. Der er allerede etab-leret samarbejde med andre aktører, herunder kommuner, og politiet (sær-ligt Rigspolitiet).I forhold til kommunerne har der særligt været fokus på samarbejdet medKøbenhavns Kommune for at inddrage deres erfaringer med kommunerneseget exit-program.Det beror således på en misforståelse, når det i spørgsmålet anføres, atkriminalforsorgen er blevet bedt om at udsætte projektet.
3