Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. december 2010Det InternationaleKontor2010-150-1954SJE44264
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 89 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 89 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Giver den indiske højesterets beslutning primo september2010 om, at den terrorsigtede Abu Salem, der i 2005 blev ud-leveret fra Portugal til Indien trods diplomatiske garantier,kan retsforfølges for anklagepunkter, der kan resultere idødsstraf, ministeren anledning til at revurdere troværdighe-den af de såkaldte diplomatiske forsikringer, som de danskemyndigheder har opnået i sagen om Niels Holck, jf.http://timesofindindia.indiatimes.com/india/Abu-Salem-can-be-tried-for-offences-entaling-death-penalty-articleshow/6530060.cms?”Svar:
1.
Justitsministeriet har i sagen om udlevering af Niels Holck opstillet enrække betingelser for udlevering, som de indiske myndigheder har er-klæret at ville overholde. Der er tale om ensidige betingelser fastsat fradansk side i overensstemmelse med udleveringsloven. Der er således ik-ke tale om, at der har været forhandlet en udleveringsaftale eller lignendemed de indiske myndigheder.Justitsministeriet har bl.a. stillet som betingelse, at Niels Holck underfrihedsberøvelsen skal behandles i overensstemmelse med artikel 7, 9 og10 i FN’s internationale konvention om borgerlige og politiske rettig-heder og således bl.a. skal behandles humant og med respektfor menneskets naturlige værdighed og ikke underkastes tortur el-ler grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling ellerstraf. Frihedsberøvelse skal i øvrigt ske under iagttagelse afFN’s standard minimumsregler for behandlingen af fanger.Det er endvidere en betingelse for udleveringen, at danske myndigheder,herunder den danske ambassade og konsulatet i Indien, har uhindret ad-gang til at besøge Niels Holck i Indien, og at Niels Holck får uhindretadgang til at kontakte de danske repræsentationer i Indien.I forbindelse med beslutningen om at udlevere Niels Holck til straffor-følgning i Indien vurderede Justitsministeriet, at der ikke var grundlag forat antage, at Indien ville undlade at overholde de vilkår, som Justitsmini-steriet fastsatte i forbindelse med beslutningen om udlevering.Det er i den forbindelse vigtigt at holde sig for øje, at alt internationaltsamarbejde inden for det politimæssige og strafferetlige område baserersig på gensidig tillid. Det ville således have vidtrækkende konsekvenser2
for Indiens fremtidige muligheder for at deltage i det internationale sam-arbejde inden for dette område, hvis Indien ikke overholdt de betingelser,som Danmark har fastsat. Det ville ikke kun have meget negative konse-kvenser i forhold til Indiens samarbejde med Danmark fremover, menogså i forhold til det øvrige internationale samfund.Det bemærkes i øvrigt, at den indiske højesteret i den sag, der er henvisttil i spørgsmålet, anerkender det såkaldte specialitetsprincip. Dette prin-cip indebærer, at en udleveret person alene retsforfølges for den handlingeller de handlinger, som den pågældende er udleveret til strafforfølgningfor. Det fremgår endvidere af afgørelsen, at de indiske myndigheder ac-cepterer et vilkår – som de portugisiske myndigheder har stillet som be-tingelse for udlevering i den pågældende sag – om at en eventuel døds-straf ikke vil blive effektueret.2.
Retten i Hillerød besluttede den 1. november 2010 at ophæve Justits-ministeriets beslutning om udlevering af Niels Holck. Sagen er nu kærettil Østre Landsret, som vil tage stilling til alle sagens juridiske aspekter,herunder om der er risiko for, at Niels Holck vil blive udsat for tortur iIndien.
3