Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1004565_0001.png
1004565_0002.png
1004565_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. maj 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-150-2288KSA40350
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 875 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. maj 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Hanne Aagaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 875 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen omdelt på REUalm. del – bilag 435.”

Svar:

Henvendelsen, som er nævnt i spørgsmålet, vedrører sagsbehandlingsti-den i en konkret sag om ansøgning om kørekort til en svært handicappetperson.Justitsministeriet finder af principielle grunde ikke at burde udtale sig omden konkrete sag, der omtales i henvendelsen.Justitsministeriet kan dog mere generelt oplyse, at der ved ansøgningerom erhvervelse eller fornyelse af kørekort skal vedlægges en lægeattest,jf. kørekortbekendtgørelsens § 3, stk. 4, og § 69, stk. 2. På grundlag afoplysningerne i lægeattesten afgøres det, om ansøgeren opfylder de hel-bredsmæssige betingelser for erhvervelse eller fornyelse af det ønskedekørekort. Indeholder lægeattesten ingen oplysninger om sygdom ud overoplysninger om ansøgerens synsstyrke, træffes afgørelsen af kommunal-bestyrelsen, medmindre kommunalbestyrelsen vurderer, at ansøgeren ik-ke opfylder betingelserne for synsevne. I øvrige tilfælde træffes afgørel-sen af politiet, jf. bekendtgørelsens § 22, stk. 1.Det følger endvidere af kørekortbekendtgørelsens § 22, stk. 2 og 3, atpolitiet kan kræve, at der fra en speciallæge eller andre fremskaffes enerklæring eller yderligere oplysninger, samt endvidere at ansøgeren i øv-rigt medvirker til lægelige undersøgelser til afgørelse af, om kørekort kanudstedes eller eventuelt skal udstedes på særlige vilkår. Politiet kan end-videre kræve, at ansøgeren aflægger en vejledende helbredsmæssig køre-test til bedømmelse af, om kørekort kan udstedes eller eventuelt skal ud-stedes på særlige vilkår.I visse tilfælde forelægges sagen for Sundhedsstyrelsen med henblik påen lægelig vurdering af, om kørekort kan udstedes, fornyes eller bevares,herunder en vurdering af, om det bør ske på særlige vilkår. Forelæggelsesker ved indsendelse til den regionale embedslægeinstitution, jf. køre-kortcirkulærets bilag 1.
2
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet endvidereindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.Det fremgår af udtalelsen, at den konkrete sag vedrører en an-søgning om ændring af kørekort i forbindelse med ansøgningom et specialindrettet køretøj (invalidebil).Af udtalelsen fremgår endvidere følgende:”Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skal i den anledningbemærke, at politikredsen generelt tilstræber at behandle allekørekortsager, herunder også sager af den omtalte kategori,hurtigst muligt. I sager som den foreliggende kan sagsbehand-lingstiden imidlertid variere meget.En længere sagsbehandlingstid hænger sammen med, at der idenne type sager skal ske forelæggelse for Sundhedsstyrelsenog for bilinspektøren, ligesom ansøgeren typisk også vil skullegennemføre en køretest. Der skal endvidere efter bestemmel-serne i forvaltningsloven foretages høring af ansøgeren overde indhentede udtalelser og resultatet af køretesten.Det kan om den konkrete sag oplyses, at ansøgningen om kø-rekort er indgivet til Lolland Kommune den 11. april 2011.Sagen er modtaget i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politiden 15. april og forelagt for Sundhedsstyrelsen, Embedslæ-gerne Sjælland, samme dag. Sundhedsstyrelsen afgav sin udta-lelse den 3. maj. Sagen afventer nu supplerende helbredsmæs-sige oplysninger fra den attestudstedende læge.Det skal afslutningsvis bemærkes, at det som følge af ovenstå-ende forhold på nuværende tidspunkt er vanskeligt at forudsi-ge den samlede sagsbehandlingstid i sagen.”Politikredsens oplysninger om sagsbehandlingstiden giver ik-ke på nuværende tidspunkt Rigspolitiet anledning til bemærk-ninger.”
3