Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1013756_0001.png
1013756_0002.png
1013756_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. juni 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2284JEE44281
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 870 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 870 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvornår forventer ministeren, at det vil være muligt at ind-hentningen af børneattester vil kunne foregår digitalt?”

Svar:

1.

Bekendtgørelse nr. 218 af 27. marts 2001 om behandling af personop-lysninger i Det Centrale Kriminalregister (Kriminalregisteret) med senereændringer indeholder de nærmere regler om udstedelse af straffeattester,herunder de såkaldte børneattester.Efter bekendtgørelsens § 36, stk. 1, om børneattester, kan Rigspolitietsåledes efter begæring til brug for ansættelse eller beskæftigelse af per-soner, der som led i ansættelsen eller beskæftigelsen har en direkte kon-takt med børn under 15 år, videregive oplysninger fra Kriminalregisteretsefterforskningsdel om afgørelser, som er eller har været optaget i afgørel-sesdelen, og som omfatter domme og tiltalefrafald mv. for overtrædelseraf straffelovens-----§ 222 (samleje med en mindreårig),§ 222, jf. § 224 (anden kønslig omgængelse med en mindreårig),§ 222, jf. § 225 (kønslig omgængelse med en mindreårig afsamme køn),§ 235 (udbredelse og besiddelse af børneporno) eller§ 210 (incest) og § 232 (blufærdighedskrænkelse), hvis forholdeter begået mod et barn under 15 år.
Det følger af bekendtgørelsens § 36, stk. 2, at udstedelse af en børneattestkun kan ske efter samtykke fra den, som oplysningerne angår.

2.

Det følger endvidere af bekendtgørelsens § 36, stk. 4, at anmodningom udstedelse af børneattester indsendes på en særlig blanket.Blanketter til brug for indgivelse af en anmodning om udstedelse af enbørneattest kan hentes påwww.politi.dkog sendes med almindelig posttil Rigspolitiet. Blanketten skal være forsynet med en underskrevet sam-tykkeerklæring fra den, oplysningerne vedrører.Hvis den person, børneattesten vedrører, ikke er kendt med sådanne op-lysninger om domme for seksuelle overgreb mod børn, som skal fremgåaf en børneattest, noteres dette på blanketten, som tilbagesendes til den,der har indgivet anmodningen.2
Hvis den person, børneattesten vedrører, derimod er registreret med så-danne domme, gives meddelelse herom ved særskilt brev til den, der harindgivet anmodningen.

3.

Regeringen har netop lanceret en samlet pakke ”Væk med bøvlet”,som på en række områder skal forenkle og forbedre kontakten mellemborgerne og det offentlige. Som led i pakken vil regeringen indføre mu-lighed for, at indhente straffeattester og børneattester digitalt.Rigspolitiet har i den forbindelse oplyst, at Rigspolitiet har gennemførtflere analyser af mulighederne for digitalisering af processen omkringudstedelse af private og offentlige straffeattester samt børneattester. Ana-lyserne peger bl.a. på, at der i relation til børneattester er udfordringer iforhold til – i en digital proces – at validere, om der foreligger en sådantype ansættelse eller beskæftigelse, at en børneattest kan udstedes, samt iforhold til at validere, at der foreligger samtykke fra den, som oplysnin-gerne angår.En endelig plan for gennemførelsen af en digitalisering af processerne forudstedelse af de forskellige typer af straffeattester (herunder børneatte-ster) forudsætter en løsning af de nævnte udfordringer. I den senest gen-nemførte analyse anbefales bl.a. på den baggrund en faseopdelt gennem-førelse af en digitalisering, hvor der indledes med en digitalisering af be-stilling og elektronisk forsendelse af private straffeattester til den, somoplysningerne vedrører, da en digitalisering af udstedelsen af sådanneattester ikke rejser problemer omkring validering af samtykke mv.I analysen anbefales, at en digitalisering af processerne for udstedelse afoffentlige straffeattester og børneattester gennemføres i en senere fase,hvor erfaringerne fra en digitalisering af bestilling og elektronisk forsen-delse af private straffeattester inddrages.Rigspolitiet har oplyst, at den endelige tidsplan for digitaliseringsprojek-tet endnu ikke foreligger.
3