Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
999474_0001.png
999474_0002.png
Folketingets RetsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Retsudvalget har i brev af 26. april 2001 stillet følgende spørgsmål nr. 851 (REUalm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinaLorentzen Dehnhardt (SF).
19. maj 2011J.nr. 20110054780/2011-0006842

Spørgsmål nr. 851:

”Vil ministeren kommentere på artiklen "Juraen arbejder imod mobbeofre" fra me-troxpress.dk og fagforeningernes forslag, jf. http://www.metroxpress.dk/nyheder/juraen-arbejder-imod-mobbeofre/KObkde!eykI5tTQMQbYs/.”

Endeligt svar:

Artiklen fra ”Metroxpress” kommer ind på to problemstillinger, som jeg vil kom-mentere på.For det første fremgår det af artiklen, at det aldrig fører til noget at melde mobningtil Arbejdstilsynet.Dette er jeg helt uenig i. Når Arbejdstilsynet modtager en klage om mobning, bli-ver klagen altid vurderet af Arbejdstilsynet i forhold til, om der er tale om mob-ning. I så fald vil Arbejdstilsynet typisk føre tilsyn med den pågældende virksom-hed.Hvis Arbejdstilsynet under et tilsynsbesøg konstaterer, at der forekommer mobningpå arbejdspladsen, vil virksomheden få en afgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Detindebærer, at virksomheden skal udarbejde en tids- og handlingsplan for, hvordanvirksomheden vil løse problemet. Gør virksomheden ikke det, vil virksomheden fået påbud fra Arbejdstilsynet om at løse problemet. Samtidigt vil virksomheden få etpåbud om, at virksomheden skal bruge en autoriseret arbejdsmiljørådgiver, somdels skal rådgive virksomheden om, hvordan virksomhedens problemer med mob-ning løses, og dels skal bistå virksomheden med at forebygge fremtidige proble-mer.For det andet fremgår det af artiklen, at det er op til politiet at bevise, at der har væ-ret tale om mobning, hvis arbejdsgiveren skal straffes efter arbejdsmiljølovgivnin-gen, og at det er næsten umuligt at løfte denne bevisbyrde. Derfor foreslår flerefagforeninger, at bevisbyrden bør være delt mellem offer og arbejdsgiver i sager ef-ter arbejdsmiljølovgivningen.
Jeg kan oplyse, at en virksomhed kan straffes med bøde for overtrædelse af ar-bejdsmiljølovgivningen, hvis virksomheden overtræder klare, velkendte regler ellerikke efterkommer et påbud fra Arbejdstilsynet.De strafferetlige regler gælder uafhængigt af, hvilket arbejdsmiljømæssigt emne enovertrædelse vedrører. Det skal kunne bevises, at der er sket en strafbar overtrædel-se af arbejdsmiljølovgivningen. Hertil kommer, at en virksomhed kun indstilles tiltiltale, hvis der er sandsynlighed for domfældelse.Når bødestraf i praksis sjældent bliver aktuelt, er det fordi, at langt hovedparten afArbejdstilsynets påbud om psykisk arbejdsmiljø, herunder om mobning, efter-kommes.Uanset bevisbyrderegler, så er der i dansk ret et princip om, at alle synspunkterkommer til orde. Det betyder, at når de faktuelle omstændigheder er præsenteret, erden dommer, der skal afgøre sagen, frit stillet ved vurderingen af, hvordan sagenskal afgøres.Jeg mener ikke, at en ændring af bevisbyrdereglerne er løsningen på, hvordan vikommer mobning til livs.Der er ingen tvivl om, at lovovertrædelser skal straffes, men dér, hvor der virkeligskal sættes ind i forhold til mobning, er ved at forebygge, at der opstår problemerude på arbejdspladserne, hvilket er den enkelte arbejdsgivers ansvar.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2