Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1000148_0001.png
1000148_0002.png
1000148_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2278JEE44287
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 848 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 848 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor både alarmcentralen ogpolitiet søndag morgen den 24. april 2011 afviste at hjælpe enung mand, der var blevet skubbet i Aalborg Havn jf. omtale iEkstra Bladet på side 13 den 26. april 2011.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. Rigspolitiet har i den anledning indhentet enudtalelse fra Nordjyllands Politi, der har oplyst følgende:”Nordjyllands Politi modtog den 24. april 2011 ca. kl. 05.25et alarmopkald fra en person, der oplyste, at hans ven varblevet skubbet i Aalborg havn af to personer.Det blev under denne korte samtale klarlagt, at forurettedeforud for opkaldet var blevet reddet op af vandet. Personaletpå vagtcentralen vurderede på den baggrund, at forurettedevar uden for fare, hvorfor der ikke blev sendt en ambulancetil stedet. Vagtcentralen henviste i den forbindelse forurette-des ven til at rette henvendelse til politiet for at indgive an-meldelse om vold.Nordjyllands Politi modtog herefter ca. kl. 05.27 igen et op-kald fra den pågældende. Under denne samtale blev det atterbekræftet, at forurettede var reddet op af havnen, ligesom detblev oplyst, at gerningsmændene var stukket af fra stedet.Nordjyllands Politi vejledte på den baggrund den pågældendeom at rette henvendelse til politiet den efterfølgende dag medhenblik på at indgive anmeldelse om vold, idet politiet vurde-rede, at den pågældende var påvirket af alkohol og derfor ik-ke egnet til nærmere afhøring.Det blev under samtalen endvidere oplyst, at forurettede boe-de i nærheden af havnen, hvor episoden havde fundet sted,hvorfor politiet vurderede, at forurettede ville være i stand tilat komme hjem uden politiets bistand.Ca. kl. 05.33 rettede forurettede selv henvendelse til vagtcen-tralen med henblik på anmeldelse af episoden. Han blev vej-ledt om at anmelde forholdet til politiet den efterfølgende dagunder henvisning til politiets netop afsluttede samtale medhans ven.Vagtcentralen og politiet vurderede således, at der ikke i denkonkrete situation var behov for at sende en ambulance elleren patruljevogn til stedet, idet forurettede allerede var reddet2
op af havnen og ikke havde behov for akut bistand. Det be-mærkes, at der på intet tidspunkt under samtalerne var tvivlom forurettedes eller dennes vens troværdighed.Da det imidlertid fremgår af opkaldene til alarmcentralen ogpolitiet, at gerningsmændene netop havde forladt gernings-stedet, og at forurettedes ven kunne give et signalement afgerningsmændene, havde det dog været hensigtsmæssigt atsende en patrulje til stedet for at optage rapport om episodenog få en nærmere beskrivelse af gerningsmændenes signale-ment med henblik på efterlysning og pågribelse af disse.”Nordjyllands Politi har i øvrigt generelt oplyst, at personalet på vagtcen-tralen ved alle opkald foretager en konkret vurdering af, om en personhar brug for akut hjælp fra politi eller redningspersonale. Dette gælder,uanset om den pågældende er beruset eller ej. Det er således ikke praksisat afvise opkald til 112, hvis personalet på alarmcentralen vurderer, atden pågældende er beruset.Der henvises til Justitsministeriets samtidige besvarelse af spørgsmål nr.849 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.
3