Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
909280_0001.png
909280_0002.png
909280_0003.png
909280_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. november 2010Politikontoret2010-150-1925LON40835
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Idet antallet af sommerhustyverier er stigende, bedes mini-steren redegøre for, hvor langt han er kommet med imple-menteringen af indbrudspakken af 24. marts 2010.”

Svar:

1.

Indbrudspakken, der blev fremlagt den 8. april 2010, er udarbejdet isamarbejde mellem Justitsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, DetKriminalpræventive Råd, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Økonomi-og Erhvervsministeriet, Miljøministeriet samt Forsikring & Pension, ogdet er de enkelte aktører, som gennemfører tiltagene på deres respektiveområder. En række af tiltagene i indbrudspakken er allerede gennemført,mens andre er på vej.På Justitsministeriets område er der bl.a. gennemført en styrket politiind-sats, ligesom private har fået adgang til at etablere tv-overvågning i bo-ligområder, der er plaget af utryghedsskabende kriminalitet, herunderindbrudskriminalitet. Der er endvidere etableret en ny ordning, hvorefterpolitiet skal afgive en udtalelse til kriminalforsorgen, hvis politiet finder,at en dømt ikke bør gives tilladelse til udgang i juleperioden eller andreferieperioder, fordi der på grund af dom for indbrudstyveri er risiko forny indbrudskriminalitet i det omhandlede tidsrum.Justitsministeren har derudover den 6. oktober 2010 fremsat et lovforslag(L 3), som udmønter de dele af regeringens indbrudspakke, der vedrørerskærpede straffe for professionelt og uagtsomt hæleri henholdsvis en tæt-tere koordinering af indsatsen ved udslusning fra fængsel. Der tages medlovforslaget bl.a. initiativ til etablering af et mere systematiseret samar-bejde mellem kriminalforsorgen, de sociale myndigheder og politiet omudslusning (det såkaldte KSP-samarbejde).

2.

Som led i den styrkede politiindsats mod indbrud har Rigspolitiet etab-leret en national følgestab, som løbende skal følge op på indsatsen modindbrud i private hjem og sikre effektiv erfaringsudveksling mellem poli-tikredsene. Rigspolitiet har samtidig udarbejdet en national operations-plan mod indbrud i beboelse, som udgør rammen for den intensiveredeindsats på området.For så vidt angår den nærmere gennemførelse af den styrkede politiind-sats på området har Rigspolitiet i øvrigt oplyst følgende:
2
”Rigspolitiet udsendte den 2. juli 2010 en rundskrivelse tilsamtlige politikredse om initiativerne i indbrudspakken. Detfremgår bl.a., at politikredsene forventes at være opmærk-somme på særligt udsatte boligområder og lokale initiativer iforhold til forebyggelse af indbrud, herunder medvirke til atøge lokalbefolkningens opmærksomhed på indbrud.Politikredsene blev ligeledes i forbindelse med rundskrivel-sen orienteret om politiets samarbejde med kriminalforsorgeni relation til udslusning af indbrudstyve fra fængsel til frihed,herunder at kriminalforsorgen fremover skal deltage i politi-kredsenes kredsråd for at sikre koordinering af den samledemyndighedsindsats.Endvidere blev politikredsene pålagt i relevante sager at in-formere kriminalforsorgen i forbindelse med anmeldelse tilafsoning om, hvorvidt en person er dømt for gentagen ind-brudskriminalitet, samt om forhold, som efter politiets opfat-telse taler for, at der ikke meddeles udgang i forbindelse medjulen. Dette med henblik på at imødegå den erfaringsmæssigestigning i antallet af indbrud i juledagene.Endelig har Rigspolitiet som led i udmøntningen af indbruds-pakkens tiltag i forhold til hæleri tilkendegivet at ville indgå idialog med relevante aktører med henblik på bekæmpelse afsalg af hælerivarer via internettet. Det kan i den forbindelseoplyses, at Rigspolitiet i løbet af august og september 2010har afholdt møder med de større internetbaserede salgsstederi Danmark. I forlængelse af disse møder overvejes det i øje-blikket, om – og i givet fald hvordan – samarbejdet mellempolitikredsene og de større internetbaserede salgssteder kanforstærkes.Hertil kommer, at Rigspolitiet bistår Forsikring & Pension iudviklingen af en offentlig tilgængelig database med oplys-ninger om bl.a. designermøbler eller andre særligt værdifuldegenstande, som er stjålet i forbindelse med indbrud.”

3.

Det bemærkes i forlængelse heraf, at indbrudspakken generelt rettersig mod indbrud i private hjem, herunder indbrud i huse, lejligheder, væ-relser og landejendomme. Flere af tiltagene i indbrudspakken er såledessom udgangspunkt ikke rettet mod indbrud i f.eks. erhvervsejendommeeller fritidsejendomme (sommerhuse).Det indebærer selvsagt ikke, at politiet ser mindre alvorligt på indbrud ifritidshuse end hidtil, ligesom det kan forventes, at tiltagene i indbruds-pakken vil kunne have en effekt også i forhold til indbrud i fritidshuse.Særligt for så vidt angår udviklingen i antallet af indbrud i fritidshuse kanJustitsministeriet i øvrigt oplyse, at politiet i perioden fra januar 2010 til3
og med september 2010 har registreret 4.735 anmeldelser om indbrud ifritidshuse. Antallet af anmeldelser i den tilsvarende periode i årene2007, 2008 og 2009 var henholdsvis 3.145, 4.018 og 5.084.Samtidig har politiet i perioden fra januar 2010 til og med september2010 rejst 517 sigtelser for indbrud i fritidshuse. Antallet af sigtelser iden tilsvarende periode i årene 2007, 2008 og 2009 var henholdsvis 461,354 og 503.Der er således i perioden fra januar 2010 til og med september 2010 sketet fald i antallet af anmeldelser i forhold til den tilsvarende periode i2009, mens politiet i den anførte periode har rejst flere sigtelser sammen-lignet med den tilsvarende periode i 2007, 2008 og 2009.
4