Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
986372_0001.png
986372_0002.png
986372_0003.png
986372_0004.png
986372_0005.png
986372_0006.png
986372_0007.png
Dok.:
MAM40274

Udkast til tale til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål

AE og AF (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg

Samrådsspørgsmål AE:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer regeringen hartaget og påtænker at tage for at forebygge de forfærdelige sagerom »æresdrab«, hvor en mand (og i sjældne tilfælde en kvinde)dræber sine børn og i nogle tilfælde også ægtefælleeks-ægtefælle, af uklare årsager, men i et vist omfang ud fra nog-le æresbegreber om ikke at kunne bære at leve videre med at ha-ve mistet arbejde, spillet penge op, være skilt eller andet.”

Samrådsspørgsmål AF:

”Ministeren bedes redegøre for, om der er iværksat forskning påområdet, og om der i Det Kriminalpræventive Råd eller i andresammenhænge arbejdes med forebyggende initiativer. F.eks. omder er overvejelser i forbindelse med skilsmissesager, om derovervejes kampagner eller andre tiltag for at ændre holdningenfra at børn er forældres ejendom til at de er selvstændige menne-sker; om der har været drøftelser med Børnerådet og/eller andrebørneorganisationer om hvad der kan gøres for at forebygge dis-se forfærdelige og tragiske »æresdrab«.”

[Indledning]

1.

De stillede samrådsspørgsmål, som jeg vil tillade mig at besva-re samlet, vedrører de dybt tragiske sager, som vi har været vidnetil i de senere år, hvor en forælder f.eks. efter en fyring fra arbej-
1
det eller en skilsmisse føler sig ydmyget, marginaliseret og mag-tesløs i en sådan grad, at den pågældende vælger at dræbe sinebørn og i nogle tilfælde også sin nuværende eller tidligere ægte-fælle.Eftersom jeg allerede ved flere lejligheder har besvaret skriftligespørgsmål om dette emne, vil jeg indledningsvis tillade mig athenvise til disse besvarelser, som mit svar her i dag naturligt viltage udgangspunkt i.Det drejer sig om 5 spørgsmål fra Retsudvalget – spørgsmål nr.1074, 1075 og 1158 fra sidste folketingssamling og spørgsmål nr.632 og 633, som jeg har besvaret i mandags.

[Ubegribelige handlinger]

2.

Jeg vil gerne starte med at sige, at det vel for os alle kan værenærmest umuligt at forstå, at man som forælder kan komme sålangt ud, at der ikke synes anden udvej end at dræbe sine egnebørn.Det er jo en helt forfærdelig situation, og det er klart, at vi selv-følgelig som samfund skal gøre alt, hvad der måtte være muligtfor at forhindre sådanne tragiske tilfælde.

[Ikke muligt at pege på konkrete forebyggende tiltag]

3.

Regeringen er da således også generelt meget opmærksom påmuligheden for at iværksætte tiltag, der kan styrke indsatsen overfor kriminalitet, herunder også via en forebyggende indsats.
2
Det er imidlertid regeringens vurdering, at det ikke er muligt atmålrette mere specifikke præventive tiltag i relation til den om-talte type sager. Og jeg må derfor også allerede her indlednings-vis sige, at regeringen ikke har aktuelle planer om at iværksættesærskilte forebyggende tiltag over for denne type sager.

[Ikke muligt at forudse denne type drab]

4.

Det er imidlertid på ingen måde udtryk for ligegyldighed overfor disse ulykkelige sager. Men som det også fremgår af minebesvarelser til Retsudvalget, er det Rigspolitiets vurdering, at detgenerelt er overordentlig vanskeligt på forhånd at identificeredisse sager, hvor et familiemedlem på grund af lavt selvværd el-ler lignende kan frygtes at ville dræbe sine allernærmeste.Selv ægtefællen og den øvrige nærmeste familie vil oftest ikkehave en konkret mistanke, der kan give mulighed for at afværgesådanne drab i tide.I de tilfælde, som vi har været vidne til, er drabene eksempelvissket efter, at gerningsmanden har døjet med nogle personligeproblemer af en karakter, som langt de fleste almindelige menne-sker ellers er i stand til at løse på fornuftig vis – det har derforværet helt uventet, at den pågældende kunne finde på at reageremed en så forfærdelig handling.

[Det Kriminalpræventive Råd]

5.

Jeg kan i den forbindelse også henvise til, at jeg til brug forbesvarelsen af samrådsspørgsmålene har indhentet en udtalelsefra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet har over for mig oplyst,
3
at man ikke har initiativer rettet specifikt mod forebyggelse afden omtalte type drab.Det er således rådets opfattelse, at disse – heldigvis få – sageropstår som følge af akutte og oftest uforudsigelige livskriser, ogat sagerne er karakteriseret ved at opstå pludseligt og uventet i –tilsyneladende – velfungerende familier.Rådet sammenligner sagerne med selvmord og mener ikke, atsådanne sager kan forebygges på samme måde som f.eks. vold.

[Forskningsprojekter]

6.

Af de samme grunde har jeg heller ingen aktuelle planer om attage initiativ til at igangsætte forskningsprojekter inden for Ju-stitsministeriets område vedrørende sager om familiedrab.Jeg er i den forbindelse også nødt til at sige, at der kun er afsat etvist antal midler til forskning på det kriminalitetsforebyggendeområde – og når man skal prioritere inden for disse rammer, måman foretage en afvejning, hvori bl.a. indgår udsigten til, atforskning vil bidrage med væsentlig ny viden, der kan anvendestil at forebygge sagerne.

[Vold i nære relationer]

7.

Når det er sagt, vil jeg samtidig understrege, at regeringen harigangsat en række forebyggende initiativer, som i et vist omfangmå antages også at kunne have betydning i forhold til forebyg-gelse af familiedrabssager.
4
På Justitsministeriets område vil jeg fremhæve regeringens stra-tegi om vold i nære relationer.Strategien har som sit primære formål at reducere antallet af ofrefor partnervold ved at styrke det forebyggende arbejde. Samtidigskal en stærk forankring af indsatsen sikre, at alle relevante aktø-rer arbejder tæt sammen.Endvidere er vold i samlivsforhold et højt prioriteret indsatsom-råde for politiet. Politiets indsats i den forbindelse er forankret istrategien fra 2007 om en styrket indsats over for jalousidrab ogandre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser.Strategiens formål er at intensivere indsatsen over for alvorligesamlivsrelaterede forbrydelser, bl.a. ved udbygning af samarbej-det mellem politiet, sundhedsvæsenet og de sociale myndighedersamt ved en effektiv anvendelse af reglerne om tilhold og bort-visning af voldelige partnere fra det fælles hjem.Herudover har Det Kriminalpræventive Råd fokus på forebyggel-se af vold blandt kærester og er på den måde med til generelt atfremme det ligeværdige og respektfulde forhold, hvor man løserkonflikter med dialog og ikke med vold.

[Rådgivningsmuligheder for brudte familier]

8.

Inden for det familieretlige område har regeringen bl.a. medforældreansvarsloven fokus på at belyse barnets perspektiv, såbarnet synliggøres for forældrene, og så det er barnets behov, dersættes i centrum.
5
For at hjælpe forældre til at finde frem til den bedste løsning foret barn i sager om bl.a. forældremyndighed og samvær og forsamtidig at reducere konflikten mellem forældrene mest muligter der etableret en række konfliktløsende tilbud i form af bl.a.møder mellem forældre, børnesagkyndig rådgivning og kon-fliktmægling.Målgruppen i den forbindelse kan eksempelvis være forældre,hvor den ene part har psykiske eller sociale problemer.Der findes herudover en ordning med parrådgivning for konflikt-ramte forældre, der ønsker at bevare parforholdet eller gøre ensamlivsophævelse så skånsom for barnet som muligt.Formålet med parrådgivningen er at tilbyde en forebyggende ind-sats, der kan modvirke, at børn kommer i klemme som følge afforældrenes indbyrdes problemer og konflikter.

[Socialministeriet]

9.

Herudover kan jeg nævne, at der inden for Socialministerietsområde er regler om skærpet underretningspligt for fagpersonermed kontakt til børn og unge. Reglerne har til formål at identifi-cere bl.a. problemer i hjemmet og forebygge, at problemerne ud-vikles.Kommunerne har endvidere pligt til at tilbyde generel rådgivningfor borgere, der befinder sig i en livskrise, og der eksisterer man-dekrisecentre og behandlingstilbud til voldelige mænd.
6

[Afslutning]

10.

Jeg er opmærksom på, at de mange tilbud og initiativer, somjeg netop har været inde på, ikke i første række er sat i værk medhenblik på specifikt at forebygge de sager, som samrådsspørgs-målene tager sigte på.Men der er tale om initiativer, der har til formål at undgå og fo-rebygge bl.a. konflikter i parforhold og at fastholde eller etablereet samarbejde mellem skilte forældre. Det vil forhåbentlig ogsåkunne hjælpe til at forhindre, at nogle kommer så langt ud og fø-ler sig så magtesløse, at personlige problemer ender med at føretil drab på børn.Afslutningsvis vil jeg gerne understrege, at jeg – ligesom andre –bliver dybt berørt hver gang vi hører om et nyt eksempel på dissefamilietragedier.Og selv om der heldigvis ikke er tale om hverdagsforeteelser, erhvert eneste tilfælde alligevel ét tilfælde for meget.Men selv om det falder os politikere vanskeligt, må vi imidlertidnok erkende, at her er et område, hvor det ikke – hvor gerne viend ville – er muligt at lave målrettede politiske indgreb, der kanfjerne problemet.Tak.
7