Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
990203_0001.png
990203_0002.png
990203_0003.png
990203_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. maj 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-150-2239AER40300
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 781 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 781 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det kan tage op til 14dage før rederier får svar på deres anmodning om bevæbnedevagter og oplyse om mulighederne for, at tilladelserne kangives hurtigere.

Svar:

1.

I henhold til våbenlovens1§ 2, stk. 1, kræver det tilladelse at erhverve,besidde, bære eller anvende skydevåben samt dele og ammunition hertilomfattet af våbenlovens § 1, stk. 1, nr. 1-3. Kravet om våbentilladelsegælder på dansk område, herunder på danske skibe under dansk flag.Det fremgår af våbenbekendtgørelsens2§ 37, stk. 1, at våbentilladelseefter våbenloven og denne bekendtgørelse kun kan gives til personer, omhvis personlige forhold og hidtidige vandel, der ikke foreligger oplysnin-ger, som gør det betænkeligt at imødekomme ansøgningen.

2.

Efter Justitsministeriets tidligere praksis har der alene kunnet meddelestilladelse til våben med henblik på selvforsvar, hvis meget tungtvejendegrunde har talt herfor. Der har således i sager om våbentilladelse til brugfor beskyttelse mod piratangreb tidligere været stillet krav om, at derskulle være en ekstraordinær og konkret trussel mod det pågældendeskib.I lyset af den generelt forværrede situation i farvandet ud for AfrikasHorn besluttede Justitsministeriet imidlertid i marts måned i år – eftersamråd med de øvrige involverede myndigheder og Danmarks Rederifor-ening – at anlægge en mere åben tilgang ved vurderingen af konkrete an-søgninger om brug af bevæbnede civile vagter på danske skibe, der sejleri området. Rederierne har derfor nu mulighed for efter ansøgning at fåvåbentilladelse til brug af bevæbnede vagter om bord på danske skibe,hvis det på baggrund af den generelle trusselsvurdering for området måanses for påkrævet, og sagens oplysninger i øvrigt ikke taler imod. Det erherudover fortsat en forudsætning, at de personer, der skal bære og an-vende våbnene, opfylder vandelskravet, jf. våbenbekendtgørelsens § 37.
Lovbekendtgørelse nr. 704 af 22. juni 2009 om våben og eksplosivstoffer, som ændretved lov nr. 538 af 26. maj 2010.2Bekendtgørelse nr. 997 af 19. oktober 2009 om våben og ammunition mv., som ændretved bekendtgørelse nr. 941 af 23. juli 2010.2
1

3.

Når Justitsministeriet modtager en ansøgning fra et rederi om tilladelsetil brug af bevæbnede civile vagter, anmoder ministeriet straks Søfarts-styrelsen og Forsvarskommandoen om udtalelser til brug for sagens afgø-relse. Samtidig iværksættes der en undersøgelse af, om de pågældendevagter opfylder de krav, der stilles til opnåelse af en våbentilladelse(vandelsgodkendelse). Undersøgelsen skal sikre, at der ikke foreliggerforhold – strafbare forhold, manglende erfaring i håndtering af skydevå-ben eller lignende – der taler imod at meddele en våbentilladelse. Hvisvagterne er bosat her i landet, foretages undersøgelsen af det stedlige po-liti. Hvis der – som det har været tilfældet i en række sager – er tale omudenlandske vagter, vil det typisk være nødvendigt at indhente de rele-vante oplysninger fra udenlandske myndigheder.For at fremskynde sagsbehandlingen mest muligt har Justitsministeriet isamarbejde med Søfartsstyrelsen udarbejdet en tjekliste til rederierne om,hvilke oplysninger der bør være indeholdt i en ansøgning om tilladelse tilbrug af bevæbnede civile vagter. Tjeklisten er tilgængelig på Justitsmini-steriets hjemmeside og er desuden blevet gennemgået på et stormøde iDanmarks Rederiforening, der blev afholdt den 17. marts 2011, hvor Ju-stitsministeriet deltog.Justitsministeriet har på dette møde og i anden sammenhæng tilkendegi-vet, at en ansøgning om tilladelse til brug af bevæbnede civile vagter såvidt muligt bør sendes til ministeriet senest to uger i forvejen. Denne til-kendegivelse er imidlertid ikke et udtryk for, at der nødvendigvis vil gåto uger, før ministeriet træffer afgørelse. Justitsministeriet og de øvrigeinvolverede myndigheder bestræber sig på at afgøre sagerne hurtigst mu-ligt, men vanskeligheder med at indhente oplysninger fra udlandet, beho-vet for at modtage supplerende oplysninger fra rederiet og lignende kankonkret forlænge sagsbehandlingstiden. Det er omvendt også forekom-met, at en sag er afgjort på under et døgn.

4.

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at der siden praksisændrin-gen i marts måned er modtaget syv ansøgninger fra danske rederier ombrug af bevæbnede civile vagter. Fem af sagerne er endeligt afgjort, ogansøgningen er i alle fem tilfælde blevet imødekommet. I den sjette saghar ansøgeren modtaget en foreløbig tilkendegivelse, idet den endeligeafgørelse afventer nærmere oplysninger fra rederiet om de konkrete vag-ter til brug for foretagelse af den fornødne vandelsvurdering. Den syven-de ansøgning, der blev modtaget den 28. april 2011, er under behandling.3
Den samlede sagsbehandlingstid i fire af de fem afgjorte sager var hen-holdsvis fire, fire, fire og fem dage regnet fra den dag, hvor Justitsmini-steriet modtog rederiets ansøgning. Der var i tre af sagerne behov for atindhente supplerende oplysninger fra rederiet, ligesom der ligeledes i treaf sagerne var behov for at indhente oplysninger fra udenlandske myn-digheder. Justitsministeriets afgørelse blev i de fire sager truffet entensamme dag eller dagen efter, at alle fornødne oplysninger forelå. Afgø-relsen i den femte sag blev på rederiets foranledning udsat i tre uger, idetskibets afrejse mod risikoområdet var blevet forsinket.

5.

Som det fremgår ovenfor, er alle de sager, som ministeriet hidtil harmodtaget efter den ændrede praksis, behandlet inden for meget få dage.Justitsministeriet vil imidlertid i samråd med de øvrige involverede myn-digheder og Danmarks Rederiforening løbende overveje, om der er be-hov og mulighed for at effektivisere sagsbehandlingen yderligere samti-dig med, at det fortsat påses, at der ikke foreligger oplysninger om denenkelte vagts personlige forhold, der gør det betænkeligt at udstede envåbentilladelse.
4