Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2011Lovteknikkontoret2011-792-1654MAR40785
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 773 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2011.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 773 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”I forlængelse af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmålÅ og AA bedes ministeren oplyse, hvor mange af de børn,der i dag er bortført til udlandet, der før bortførelsen havdehenholdsvis overvåget samvær eller hvor samværet var su-spenderet med den af forældrene, der efterfølgende har bort-ført barnet.”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at Familiestyrelsen, som dansk centralmyn-dighed, behandler sager om bortførelse af børn til lande, som Danmarkhar et konventionssamarbejde med. Der er tale om samarbejde i henholdtil Haagerkonventionen fra 1980 om de civilretlige virkninger af interna-tionale børnebortførelser og Europarådskonventionen fra 1980 om aner-kendelse og fuldbyrdelse af afgørelser om forældremyndighed.Familiestyrelsen har oplyst, at styrelsen for tiden har 12 verserende kon-ventionssager om børnebortførelse. I 5 af disse 12 sager er bortførelsenforetaget af bopælsforælderen, og i 3 af sagerne var forældrene gift ellersamboende på tidspunktet for bortførelsen eller tilbageholdelsen. I de re-sterende 4 sager, hvor bortførelsen er foretaget af samværsforælderen,var samværet aftalt mellem forældrene. Der er således i ingen af sagernetale om, at samværet har været betinget af overvågning eller andre vilkår,ligesom et eksisterende samvær heller ikke har været suspenderet.Sager om bortførelse af børn til lande, som Danmark ikke har et konven-tionssamarbejde med, behandles af Udenrigsministeriet.Udenrigsministeriet har oplyst, at ministeriet ikke registrerer, hvorvidtder var tale om overvåget eller suspenderet samvær på tidspunktet forbortførelsen. Ministeriet bemærker dog, at de fleste af sagerne er opståeti forbindelse med en aftalt ferie i udlandet, hvor barnet ikke bringes hjemtil Danmark efter endt ferie.
2