Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
995392_0001.png
995392_0002.png
995392_0003.png
995392_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. april 2011Lovteknikkontoret2011-792-1653MAR40787
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 772 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2011.
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 772 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”I forlængelse af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmålÅ og AA bedes ministeren oplyse, om børn kan have flerepas, og hvorledes dette håndteres i forbindelse med en even-tuel risiko for bortførelse.”

Svar:

Det følger af § 1, stk. 2, i pasloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 900 af 8.september 2008, at justitsministeren fastsætter de nærmere regler for ud-stedelse af pas til danske statsborgere. Sådanne regler er fastsat i pasbe-kendtgørelsen, jf. bekendtgørelse nr. 1003 af 6. oktober 2006 med senereændringer.Det følger af reglerne, at der som udgangspunkt kun kan udstedes étdansk pas til en dansk statsborger, jf. pasbekendtgørelsens § 29, hvorefteren pasindehaver i gyldighedsperioden kun kan få udstedt nyt pas, hvis dettidligere pas annulleres, eller hvis det på fyldestgørende måde godtgøres,at passet er bortkommet.Udgangspunktet om, at der kun udstedes ét dansk pas til en dansk stats-borger, modificeres af bestemmelsen i pasbekendtgørelsens § 16, stk. 1,hvorefter kommunen kan tillade, at der udstedes ekstra pas til en ansøger,der dokumenterer eller skriftligt erklærer, at vedkommendes pas er indle-veret eller skal indleveres til visering i anledning af en forestående rejse,og at ansøgeren, førend passet kan tilbageleveres, skal foretage en ellerflere rejser til udlandet. Tilsvarende gælder, hvis passet er forsynet medviseringer eller indrejsestempler, som kan medføre, at pasansøgeren vilblive nægtet indrejse i det land, som vedkommende vil rejse til.Det er en betingelse for udstedelsen af ekstra pas, at det godtgøres at villemedføre betydelig ulempe eller økonomisk tab for den pågældende, hvisudstedelse af ekstra pas nægtes, og kommunen kan forlange skriftlig do-kumentation herfor. Udstedelsen af ekstra pas kan derfor normalt ikkekomme på tale i forbindelse med turistrejser, jf. § 16, stk. 2.Ekstra pas skal afleveres til kommunen efter benyttelsen, jf. § 16, stk. 4.Børn under 15 år kan efter bestemmelsen i pasbekendtgørelsens § 2, stk.2, udrejse af landet og indrejse hertil uden at være i besiddelse af egetpas, såfremt de rejser sammen med deres forældre, plejeforældre eller2
andre af dem nærstående personer, hvis pas de er optaget i. Mulighedenfor at lade børn indskrive i andres pas er dog afskaffet ved bekendtgørel-se nr. 958 af 21. september 2004, som trådte i kraft den 1. oktober 2004.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at en dansk statsborger, der tilligeer statsborger i et andet land, kan få udstedt et dansk pas. Den pågælden-des udenlandske pas inddrages eller annulleres ikke i den anledning, jf.pasbekendtgørelsens § 4, stk. 4.For så vidt angår statsforvaltningens håndtering af en sag om samvær,hvor der er risiko for bortførelse, kan det oplyses, at statsforvaltningenskal vurdere, hvad der er bedst for barnet i sagen. Statsforvaltningen kanbl.a. foretage en vurdering af, om barnets ret til kontakt med den andenforælder eventuelt kan finde sted på en måde, hvor bortførelsesrisikoenkan imødegås. Der kan f.eks. være tale om, at der fastsættes vilkår om, atsamværet foregår under overvågning eller om pasdeponering. Det kanogså være nødvendigt at ophæve et samvær eller afslå fastsættelse afsamvær på grund af en konkret risiko for børnebortførelse.Barnet pas opbevares normalt hos den forælder, der har forældremyndig-heden over barnet. Hvis der er fælles forældremyndighed, vil det væremest hensigtsmæssigt, at barnets pas opbevares hos bopælsforælderen.Hvis et barn har fået udstedt flere pas, og der i en samværssag er en even-tuel risiko for bortførelse, kan statsforvaltningen bestemme, at såvelsamværsforælderens pas som alle barnets pas skal deponeres i statsfor-valtningen.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at Familiestyrelsen i cirkulære-skrivelse nr. 9147 af 24. marts 2009 til statsforvaltningerne om pasdepo-nering nærmere har beskrevet proceduren for pasdeponering. Heraffremgår det bl.a.:”Er der fastsat et vilkår om pasdeponering, skal passet afleve-res til statsforvaltningen, før barnet kan blive udleveret tilsamvær. Når passet afleveres, udsteder den modtagendemyndighed en kvittering til samværsforælderen. Bopælsfor-ælderen kan kræve, at samværsforælderen fremviser dennekvittering i original, som betingelse for, at barnet udleveres tilsamvær.Hvis samværsforælderen ønsker sit pas udleveret, skal stats-forvaltningen sørge for at give bopælsforælderen besked her-3
om, inden passet udleveres. Underretningen kan ske telefo-nisk eller på anden måde, som er aftalt med bopælsforælde-ren.Når statsforvaltningen udleverer passet til samværsforælde-ren, skal samværsforælderen aflevere den originale kvitte-ring. Hvis den originale kvittering er bortkommet, skal bo-pælsforælderen orienteres herom.”
4