Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
988834_0001.png
988834_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. april 2011Politikontoret2011-150-2235LBN43948
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 768 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. april 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Julie Skovsby (S).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 768 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, om de menneskeretskonventioner,som Danmark har tiltrådt, giver familiefædre uden danskstatsborgerskab en fribillet til at begå og blive dømt for grovkriminalitet uden at risikere en udvisning af Danmark jf. ar-tiklen "Politikere angriber dom over bandeleder" fra FyensStiftstidende den 31. marts 2011?”

Svar:

Indledningsvis bemærkes, at mulighederne for udvisning som følge afbegået kriminalitet er reguleret i udlændingeloven, der hører under Inte-grationsministeriet. Spørgsmål om det nærmere indhold af reglerne omudvisning må derfor henvises til integrationsministeren.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Spørgsmålet angår en sag om bl.a. narkotikakriminalitet,hvor Østre Landsret den 30. marts 2011 afsagde ankedommod syv tiltalte, der blev idømt ubetingede fængselsstraffefra 3½ til 6 år.Mod tre af de tiltalte, der var udlændinge, havde anklage-myndigheden tillige nedlagt påstand om udvisning. ØstreLandsret idømte to af de tre tiltalte betinget udvisning, mensden tredje blev frifundet for påstanden om udvisning.Det er Rigsadvokatens vurdering, at afvejningen af de mod-stående hensyn, der taler henholdsvis for og imod udvisning,herunder på den ene side kriminalitetens art og den idømtestraf og på den anden side bl.a. de tiltaltes tilknytning til ogfamilieliv i Danmark, i den omhandlede sag er af principielkarakter og vil kunne få betydning i andre lignende sager.Efter retsplejelovens § 932, stk. 1, kan landsrettens dom i enstraffesag kun ankes til Højesteret med Procesbevillingsnæv-nets tilladelse. En sådan tilladelse kan meddeles, hvis sagener af principiel karakter, eller særlige grunde i øvrigt taler fordet.Rigsadvokaten har derfor ansøgt Procesbevillingsnævnet omtilladelse til at indbringe udvisningsspørgsmålet for Højeste-ret.”Som det fremgår, er den omhandlede landsretsdom søgt indbragt for Hø-jesteret, og jeg finder det derfor principielt rigtigst ikke at udtale mignærmere om landsrettens dom.2