Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
982751_0001.png
982751_0002.png
982751_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-150-2222CWS41402
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 744 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 744 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for og kommentere den problem-stilling, der opridses i artiklen ”Snuden i klemme i ny hunde-lov”, som blev bragt i Nordjyske Stiftstidende den 18. marts2011, og herunder svare på om ministeren mener, at Dan-marks Civile Hundeførerforening bør have mulighed for attræne deres hunde uden brug af snor i landets skove?”

Svar:

1.

Det anføres i artiklen, at den ændring af hundeloven, der blev vedtageti 2010, indebar, at løse hunde blev forbudt på alle offentlige arealer. Iføl-ge artiklen besværliggør denne lovændring træningen af eftersøgnings-hunde, idet udviklingen af disse hunde kræver, at der kan finde træningsted på mange forskellige og store arealer. Træningen skal således helstforegå på forholdsvis øde steder, hvor hundene kan løbe frit. Ifølge artik-len vil lovændringen bl.a. kunne bevirke, at bestanden af de særligt dyg-tige eftersøgningshunde falder.Det anføres endvidere, at Danmarks Civile Hundeførerforenings (DcH)afdeling i Hjørring forsøger at finde private, som gratis vil stille jord tilrådighed, ligesom foreningen forhandler med Hjørring Kommune om atidentificere områder, hvor eftersøgningshundene kan få dispensation tilat træne uden snor. Den politiske formand for DcH citeres i den forbin-delse for at bemærke, at de hunde, som foreningen arbejder med, er lydi-ge hunde under fuld kontrol, hvorfor der må kunne findes et system, så-ledes at foreningen kan få lov til at arbejde med hundene. Herudover eren hundefører citeret for at udtale, at foreningens hunde er trænet til ikkeat jage vildt og til at komme, når man kalder.

2.

Det kan oplyses, at det følger af hundelovens § 3, stk. 1, at det i byerog områder med bymæssig bebyggelse er forbudt at lade hunde færdes pågader, veje, stier eller pladser mv., der er åbne for almindelig færdsel,uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldtherredømme over dem.Der er således som udgangspunkt ingen almindelig båndpligt i byer ogområder med bymæssig bebyggelse, hvis hunden er i følge med en per-son, som har fuldt herredømme over hunden.
2
Efter lovens § 3, stk. 2, 1. pkt., der blev indsat ved lov nr. 717 af 25. juni2010 om ændring af lov om hunde og dyreværnsloven, kan kommunal-bestyrelsen dog bestemme, at der i kommunen eller nærmere opregnedeområder af kommunen skal gælde en pligt til i byer og områder med by-mæssig bebyggelse altid at føre en hund i bånd på gader, veje, stier ellerpladser mv., der er åbne for almindelig færdsel.Justitsministeriet har ikke oplysninger om, i hvilket omfang denne be-myndigelse konkret er blevet anvendt til at fastsætte lokale regler ombåndpligt. Det kan dog oplyses, at såfremt en sådan båndpligt skulle værefastsat i den enkelte kommune, er en række hunde generelt undtaget frabåndpligten. Det følger således af § 1, nr. 6, i Justitsministeriets bekendt-gørelse nr. 794 af 25. juni 2010 om undtagelse af visse hunde fra bånd-pligt, at hunde, der deltager i organiseret hundetræning på sportspladsereller lignende, kan føres uden bånd i byer og områder med bymæssig be-byggelse, hvis de er i følge med en person, der har fuldt herredømmeover dem.Det kan endvidere oplyses, at hundelovens § 3, stk. 1, ikke gælder udenfor byer og områder med bymæssig bebyggelse. På sådanne områder på-hviler det dog besidderen af en hund at drage omsorg for, at den ikkestrejfer om, jf. hundelovens § 3, stk. 3.

3.

For så vidt angår spørgsmålet om i hvilket omfang DcH bør have mu-lighed for at træne hunde uden brug af snor i landets skove, kan det oply-ses, at det følger af naturbeskyttelsesloven § 23, stk. 1, at hunde altid skalføres i snor, når de færdes i skove. Ejeren af en skov kan dog, medhjemmel i § 25, stk. 2, i bekendtgørelse nr. 1314 af 20. november 2006om offentlighedens adgang til at færdes og opholde sig i naturen, i detomfang det ikke strider mod andre bestemmelser, give tilladelse til andetog mere, end hvad der følger af regler i naturbeskyttelseslovens kapitel 4(§§ 22-29). Ejeren kan i den forbindelse bl.a. give tilladelse til, at hundekan føres uden bånd i skoven.
3