Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
8. juli 2011ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2011-0030-0143179912
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 743 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 743 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Vil ministeren give en oversigt over, hvor mange personer,som ved udgangen af 2010 ventede på at komme til at afsoneen frihedsstraf samt hvor lang ventetiden er? Svaret bedes ind-deles i antal uger samt hvorvidt, der er tale om forbrydelser,hvor den dømte skal påbegynde afsoning indenfor 30 dage.”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der den 31. december2010 var i alt 2.041 fængselsdømte, der på fri fod var anmeldt til indsæt-telse i fængsler eller arresthuse. I tallet indgår alle de fængselsdømte, derpå fri fod afventer indsættelse, og som enten er tilsagt til afsoning eller af-venter tilsigelse til afsoning. Endvidere indgår i tallet dømte, der midlerti-digt er afmeldt af ventelisten, idet de er udeblevet fra en tilsigelse, er efter-lyst, er meddelt udsættelse, har ansøgt om udsættelse eller benådning, ellerfordi deres sag er under behandling for egnethed til afsoning i fodlænke.Af de 2.041 fængselsdømte var de 686 som udgangspunkt omfattet af reg-ler for hurtig indsættelse, idet de var dømt for vold, voldtægt eller overtræ-delser af våbenlovgivningen. En del af disse dømte vil dog reelt være und-taget fra reglerne, f.eks. fordi de har haft udsættelse eller har ansøgt om af-soning i fodlænke.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at der ikke findesen opgørelse over den tid, som dømte på fri fod, der endnu ikke er påbe-gyndt fuldbyrdelse af straffen, har ventet, fordelt på, om den dømte er om-fattet af reglerne for hurtig indsættelse. En sådan opgørelse vil kræve, atder foretages et større dataindsamlings- og analysearbejde, idet det ikke ermuligt alene at basere en opgørelse på et maskinelt dataudtræk. Det vil så-ledes være nødvendigt at supplere med oplysninger fra manuelle træk påpersonsager. Endvidere vil det i nogle sager være nødvendigt at indhenteyderligere oplysninger fra fængsler, arresthuse samt fra Kriminalregisteret.Kriminalforsorgens ventetidsstatistik for fængselsdømte, der indsættes ifængsler og arresthuse fra fri fod, viser den tid, der går, fra dommen mod-tages i kriminalforsorgen, og til indsættelse i fængsler og arresthuse fore-tages. Opgørelsen er således retrospektiv funderet, idet den er baseret påde sager, hvor straffuldbyrdelsen er iværksat. I december måned 2010 blevi alt 287 fængselsdømte indsat i fængsler og arresthuse fra fri fod efter igennemsnit at have ventet 2,3 måneder på indsættelse.2
Det er ikke muligt at gruppere ventetidsstatistikken på dømte, der var om-fattet af målsætningerne for hurtig indsættelse. Men der er årligt en orien-tering til Folketingets Retsudvalg om sagsbehandlingstiderne i volds- ogvoldtægtssager samt sager om ulovlig besiddelse af våben på offentligt til-gængeligt sted for henholdsvis politiet og anklagemyndigheden, domstole-ne og kriminalforsorgen. Det fremgår af orienteringen om sagsbehand-lingstiderne i 2010, som er sendt til Folketingets Retsudvalg den 2. maj2011, at 86,1 pct. af de voldsdømte blev indsat i overensstemmelse medmålsætningen om, at der højest må forløbe 30 dage fra datoen for fuldbyr-delsesordre til datoen for indsættelse. For personer, der er dømt for visseovertrædelser af lovgivningen om våben og eksplosivstoffer, er det tilsva-rende tal 77,6 pct.Der henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1048 fra Folke-tingets Retsudvalg (Alm. del).
3