Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
985493_0001.png
985493_0002.png
985493_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-150-2216FSK40666
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 734 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 734 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Kan ministeren bekræfte, at personer, der bliver behandletmed metadon, typisk ikke vil blive pålagt kørselsforbud ogsåledes vil have mulighed for eksempelvis at køre lastbil,hvis daglig dosis ikke overskrider 120 mg? I bekræftendefald bedes det oplyst, om ministeren ikke finder, at det erproblematisk i forhold til trafiksikkerheden, at personer, somfår så høj en dosis metadon dagligt, lovligt kan køre bil.”

Svar:

Det følger af færdselslovens § 54, stk. 1, 1. pkt., at et motordrevet køretøjikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvis blod under eller efterkørslen indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer, som efter regler fastsataf justitsministeren er klassificeret som farlige for færdselssikkerheden.Udgangspunktet er således, at der gælder en generel nulgrænse for ind-holdet af bevidsthedspåvirkende stoffer i en førers blod.De nærmere regler om klassificering af færdselssikkerhedsfarlige stofferfremgår af bekendtgørelse nr. 655 af 19. juni 2007. Metadon er et af destoffer, som efter bekendtgørelsen er klassificeret som farligt for færd-selssikkerheden, og en førers blod anses for at indeholde metadon, hvismængden overstiger en bagatelgrænse på 0,050 mg. pr. kg. blod, jf. be-kendtgørelsens bilag 1, jf. § 2, 2. pkt.Den nævnte nulgrænse for færdselssikkerhedsfarlige stoffer finder ikkeanvendelse for stoffer, som den pågældende har indtaget i henhold til og ioverensstemmelse med en lovlig recept, jf. færdselslovens § 54, stk. 1, 2.pkt.Undtagelsen indebærer, at personer, der har indtaget et stof, som er klas-sificeret som farligt for færdselssikkerheden, ikke er omfattet af nulgræn-sen, hvis stoffet er indtaget efter og i overensstemmelse med lægelig or-dination. En person, der fører eller forsøger at føre motordrevet køretøjmed et sådant stof i blodet, vil således ikke overtræde § 54, stk. 1. Hvisden pågældende derimod indtager et andet stof end det, som er lægeligtordineret, eller en større dosis end foreskrevet, vil forholdet falde ind un-der bestemmelsen i § 54, stk. 1, 1. pkt.Uanset om indtagelsen af et færdselssikkerhedsfarligt stof er sket i over-ensstemmelse med en recept, skal en fører dog altid opfylde det såkaldte2
føreevnekriterium i færdselslovens § 54, stk. 2, hvorefter kørsel ikke måfinde sted, hvis føreren på grund af stofindtagelse mv. befinder sig i ensådan tilstand, at den pågældende er ude af stand til at føre køretøjet påfuldt betryggende måde.Det bemærkes særligt om forholdet mellem færdselslovens § 54, stk. 1og 2, at en fører ikke vil kunne overtræde begge bestemmelser ved densamme handling eller tilstand. Overtrædelse af føreevnekriteriet i § 54,stk. 2, absorberer således overtrædelse af nulgrænsen i § 54, stk. 1.Det fremgår af den gældende bestemmelse i færdselslovens § 125, stk. 1,nr. 9, at en fører skal frakendes førerretten betinget, hvis han eller hunhar gjort sig skyldig i overtrædelse af nulgrænsen i § 54, stk. 1, eller enovertrædelse af § 54, stk. 2, hvor der ikke foreligger skærpende omstæn-digheder. Overtrædelser af § 54, stk. 2, under skærpende omstændighe-der medfører en ubetinget førerretsfrakendelse, jf. § 126, stk. 1, nr. 2. Detfremgår af forarbejderne til de nævnte bestemmelser, at det vil være nær-liggende at anse betingelsen om skærpende omstændigheder for opfyldt,hvis den pågældende ved en klinisk lægeundersøgelse er blevet fundetpåvirket i let grad eller derover.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at der ved lov nr. 184 af 8. marts2011 om ændring af færdselsloven er sket en skærpelse af reglerne omførerretsfrakendelse for overtrædelse af nulgrænsen i § 54, stk. 1. De nyeregler, som træder i kraft den 1. januar 2012, indebærer, at overtrædelseraf nulgrænsen i § 54, stk. 1, fremover som udgangspunkt vil medføre enubetinget frakendelse af førerretten i stedet for en betinget frakendelse.Den nævnte skærpelse omfatter ikke de tilfælde, hvor føreren har indta-get det pågældende stof i henhold til en lovlig recept, men hvor den fore-skrevne dosis er overskredet. Sådanne ”recept-overskridelser” vil lige-som i dag som udgangspunkt skulle medføre en betinget førerretsfraken-delse, medmindre der foreligger en overtrædelse af føreevnekriteriet un-der skærpende omstændigheder. Hvis et stof er indtaget i henhold til og ioverensstemmelse med en lovlig recept, vil forholdet ligesom i dag faldeuden for nulgrænsen, men den pågældende vil som beskrevet ovenforefter omstændighederne i stedet kunne have overtrådt føreevnekriteriet.
3