Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:QvistSagsnr.:Dok.:
18. april 2011ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg2011-0030-0142177002
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 732 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 732 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”I forhold til den nye statistik fra Domstolsstyrelsen og denkraftigt forøgede sagsbehandlingstid ved byretterne, hvad vilministeren da gøre for at nedbringe den og hvad mener mini-steren er acceptabel sagsbehandlingstid.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Domstolsstyrelsen, som bl.a. har oplyst følgende, hvortil jegkan henholde mig:”Den seneste årsstatistik for domstolsområdet viser, at sagsbe-handlingstiden generelt er steget ved byretterne de seneste år,hvilket ikke er tilfredsstilende.Baggrunden for dette er domstolsreformen og især finanskrisen.Implementeringen af domstolsreformen medførte et fald i aktivi-teten ved byretterne i 2007, der affødte en ophobning af sager.Aktiviteten blev genoprettet allerede i 2008, og retterne påbe-gyndte afviklingen af sagsbunkerne, men medio 2008 indtraf fi-nanskrisen, der medførte en meget markant stigning i antallet afmodtagne sager ved domstolene. Udover finanskrisen, der navn-lig bevirkede en stigning i antallet af modtagne fogedsager,tvangsauktioner og konkurser mv., har antallet af modtagne civi-le sager og straffesager fundet et stabilt leje med flere og tungeresager i byretterne.Udviklingen for 2010 viser, at byretterne er godt i gang med atafvikle den sagspukkel, der er årsag til, at sagsbehandlingstider-ne på nuværende tidspunkt ligger et stykke over niveauet fraumiddelbart før domstolsreformen. Som eksempel kan nævnes,at antallet af verserende straffesager ved byretterne blev ned-bragt med ca. 8.000 sager fra ultimo 2009 til ultimo 2010.Det forhold, at byretterne er i færd med at nedbringe ensagspukkel bevirker, at der afsluttes mange gamle sager, hvilketgiver sig udslag i længere gennemsnitlig sagsbehandlingstid.Samtidig er det værd at bemærke, at statistikkerne for 3. og 4.kvartal 2010 viser tegn på, at udviklingen i forhold til sagsbe-handlingstiderne er ved at vende.I 2011 forventer byretterne at nedbringe antallet af verserendesager yderligere, ligesom det er vurderingen, at sagsbehand-lingstiderne har toppet, og at der kan ses frem til et fald i dissepå langt de fleste områder i løbet af 2011. Målet er i første ræk-ke at nedbringe sagsbehandlingstiden til niveauet fra før dom-stolsreformen. På længere sigt er det målet at nedbringe den2
yderligere, hvilket også vil være i overensstemmelse med dom-stolsreformens intentioner.Styrelsen kan i øvrigt oplyse, at tildelingen af en årlig ekstrabe-villing på 110 mio. kr. i perioden fra 2. halvår 2009 til udgangenaf 2011 – i kombination med øget effektivitet ved retterne (deranvendes gennemsnitligt færre ressourcer pr. afsluttet sag endfør domstolsreformen) – er en væsentlig årsag til, at byretterne i2010 har haft mulighed for at nedbringe antallet af verserendesager. Ekstrabevillingen har således muliggjort et betydeligt ak-tivitetsløft (stigning i sagsproduktionen), idet den samlede akti-vitet ved byretterne i 2010 var mere end 30 procent højere end i2006.”
3