Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
923569_0001.png
923569_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1927JEE43662
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Idet kabeltyverier er et stigende problem, jf. "Kabeltyvestjæler 600 meter strømførende kabel", Ritzau 3. oktober2010, vil ministeren da tilkendegive, om det kunne være hen-sigtsmæssigt at kræve registrering af sælgere, der aflevererstore mængder skrot, alternativt kræve at disse skal aflevereen attest på, at skrottet er fremskaffet lovligt?”

Svar:

1.

Regeringen har stort fokus på at bekæmpe tyveri og hæleri. Det gælderbåde den forebyggende indsats på området og i forhold til at sikre enkonsekvent retshåndhævelse, når der er begået et strafbart forhold.Med regeringens indbrudspakke fra april 2010 er der taget en række ini-tiativer med henblik på bl.a. at afskære tyvenes afsætningsmuligheder, såde ikke kan komme af med genstande, der er stjålet. Justitsministeriet hari den forbindelse den 6. oktober 2010 fremsat et lovforslag (L 3), somudmønter de dele af indbrudspakken, der bl.a. vedrører skærpede straffefor professionelt og uagtsomt hæleri.

2.

For så vidt angår spørgerens forslag om at indføre en attest- og regi-streringsordning ved indlevering af større mængder skrot har Miljømini-steriet over for Justitsministeriet oplyst, at der pr. 1. april 2010 er etable-ret et affaldsdatasystem med informationer om affaldsstrømme i Dan-mark.Systemet indebærer, at f.eks. virksomheder, der modtager metalaffaldmed henblik på forbehandling heraf (skrothandlere mv.), én gang årligtskal foretage indberetning til affaldsdatasystemet om typen og mængdenaf det affald, der modtages. Virksomhederne skal endvidere indberette,hvem der har indleveret affaldet, f.eks. i form af oplysninger om navn ogadresse på den pågældende, hvis der er tale om en privatperson.Der er herudover pr. 1. september 2010 etableret et offentligt tilgænge-ligt, digitalt affaldsregister, som indeholder oplysninger om bl.a. de virk-somheder, der indsamler, behandler og transporterer affald.Det er i den forbindelse Rigspolitiets vurdering, at oplysninger fra af-faldsdatasystemet og affaldsregistret efter omstændighederne vil kunnevære relevante ved efterforskning af en sag om f.eks. tyveri af kabler.På den anførte baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse ikkeaktuelt grundlag for at tage særlige lovinitiativer mv. på området af denkarakter, som spørgeren er inde på.2