Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
910195_0001.png
910195_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
3. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1948JEE43682
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 69 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 69 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvor lang tid der i gennem-snit går fra en dom om udvisning af Danmark afsiges ende-ligt af en domstol, og til udvisningen er effektueret?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det følger af udlændingelovens § 30, stk. 1, at en udlæn-ding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, skal ud-rejse af landet. Hvis udlændingen ikke udrejser frivilligt, dra-ger politiet omsorg for udrejsen, jf. § 30, stk. 2.Der føres ikke statistik over, hvor lang tid der i gennemsnitgår fra en endelig dom om udvisning til effektueringen heraf.Det bemærkes, at tiden fra domsafsigelsen til selve udsendel-sen i første række afhænger af dommens indhold, herunderhvorvidt der skal afsones en frihedsstraf.I relation til den forløbne tid fra en udlændings afslutning afen afsoning til effektuering af udvisningen skal Rigspolitietbemærke, at dette altid vil bero på forholdene i den enkeltesag, herunder navnlig tilstedeværelsen af gyldigt rejsedoku-ment, udlændingens nationalitet og udlændingens holdning tiludsendelsesspørgsmålet. På denne baggrund besluttes det,hvornår sagen skal fremtages med henblik på sagsbehand-ling/effektuering af udvisningen.I relation til muligheden for at opnå et gyldigt rejsedokumentkan det oplyses, at denne – udover udlændingens egen med-virken – også vil bero på forholdene i udlændingens hjem-land, herunder navnlig hjemlandets sagsbehandlingstid ogsvar på diverse forespørgsler fra Danmark.Rigspolitiet kan generelt oplyse, at det til stadighed søges ateffektivisere procedurerne vedrørende udsendelse af udlæn-dinge, herunder også i form af relevant vejledning til politi-kredsene. Udsendelsesbestræbelserne søges således påbe-gyndt så tidligt som muligt under udlændingens afsoning afen udvisningsdom.”
2