Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
913936_0001.png
913936_0002.png
913936_0003.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
11. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 68 alm. del stillet af Retsudvalget den 18.

oktober 2010.

Spørgsmål:

Under henvisning til, at Retsudvalget har afholdt et samråd omdiskrimination i nattelivet, jf. samrådsspørgsmål D-F bedes ministerenredegøre for kravene til at få en bevilling, kravene, der skal være opfyldtfor at få frataget en sådan bevilling samt besvare om det er korrekt, at denmyndighed, der henholdsvis tildeler og fratager bevillinger er etkommunalt udpeget bevillingsnævn i samarbejde med det lokale politi.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, der haroplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”NæringsbrevDet er en forudsætning for at kunne få alkoholbevilling, at restauratørenhar et næringsbrev. Reglerne for tildeling af næringsbrev fremgår af § 4 ilov nr. 486 af 9. juni 2004 om næringsbrev til vissefødevarevirksomheder med senere ændringer. Det er her angivet, atenhver person, der har bestået en prøve om reglerne for udøvelse afvirksomhed vedrørende skat og afgifter, pant på emballage, fødevarer ogarbejdsmiljøforhold, har ret til næringsbrev.Selskaber m.v. har ret til næringsbrev, når et medlem af ledelsen harbestået nævnte prøve. En gennemført erhvervsuddannelse kan undtagefra prøven.Næringsbrev opnås ved registrering i ”Næringsbasen”, som drives afErhvervs- og Selskabsstyrelsen.AlkoholbevillingDesuden skal virksomheder, der serverer stærke drikke, herunder ølvin, have en alkoholbevilling. Alkoholbevilling gives og fornyskommunalbestyrelsenefterforhandlingmedpolitiet,restaurationslovens § 10. Kommunalbestyrelsen kan nedsættebevillingsnævn til at træffe afgørelser.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
ogafjf.et
Bevillingsmyndigheden skal ved afgørelsen af, om alkoholbevilling vilkunne gives, iagttage samfundsmæssige, ædruelighedsmæssige,ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn.
2/3
Endvidere skal bevillingsmyndigheden inddrage en række forhold i sineovervejelser i forbindelse med behandlingen af bevillingsansøgningerne.Disse forhold er nærmere angivet i restaurationslovens § 12. Forholdeneer:Vil virksomheden blive drevet på forsvarlig måde.Bevillingsansøgerens forretningsmæssige kvalifikationer.Bevillingsansøgerens økonomiske forhold, og herunder ommå anses for godtgjort, at virksomheden vil blive drevetansøgerens egen regning og risiko.Størrelse, indretning og karakter i øvrigt af serveringsstedet.Serveringsstedets beliggenhed.Om der foreligger andre konkrete ædruelighedsmæssigedermed sammenhængende sociale og politimæssige forhold,gør det betænkeligt, at alkoholbevilling gives.
detfor
ogder
Frakendelse af næringsbrevI henhold til § 7 i lov om næringsbrev til visse fødevarevirksomheder kannæringsbrevet frakendes ved dom for strafbart forhold, hvis den tiltaltegentagne gange eller under i øvrigt skærpende omstændighedervæsentligt har overtrådt lovgivningen vedrørende skat og afgifter, pant påemballage,fødevarer,arbejdsmiljøforholdellerdriftafrestaurationsvirksomhed.Bortfald, frakendelse og tilbagekaldelse af alkoholbevillingEn alkoholbevilling bortfalder, hvis bevillingshaveren ikke længere harnæringsbrev, jf. restaurationslovens § 18, stk. 1, nr. 4.Herudover er der en række generelle bortfaldsgrunde for såvelnæringsbrev som alkoholbevilling. Blandt disse kan bl.a. nævnesmanglende betaling for næringsbrev, manglende benyttelse afalkoholbevillingen, konkurs, umyndiggørelse m.v.En alkoholbevilling kan frakendes ved domstolene, hvisbevillingshaveren har gjort sig skyldig i grov eller gentagen overtrædelseaf vilkår for alkoholbevillingen eller af bestemmelser irestaurationsloven, jf. restaurationslovens § 19, stk. 1, nr. 1.Alkoholbevilling kan også tilbagekaldes, hvis der er særlig grund til atantage,atbevillingshaverenikkevilellerkandriverestaurationsvirksomheden på forsvarlig måde, jf. restaurationslovens §19, stk. 1, nr. 2. Er der tale om lovovertrædelser, finder dennebestemmelse ikke anvendelse, men derimod bestemmelsen vedrørendefrakendelse af alkoholbevilling som beskrevet ovenfor.Kommunalbestyrelsen kan fratage en alkoholbevilling, hvis indehaverenhar forfalden gæld til det offentlige på mindst 100.000 kr.Alkoholbevillingen kan fratages for et tidsrum af 1 til 5 år eller indtil
3/3
videre.Deteralkoholbevillingen.
kommunalbestyrelsen,
der
tilbagekalder
Straffelovens § 79Den almindelige regel i straffelovens § 79 om frakendelse af særligoffentlig autorisation eller godkendelse kan tillige finde anvendelse på enbevillingshaver. En restauratør kan ved dom for strafbart forholdfrakendes retten til fortsat at udøve restaurationsvirksomhed eller til atudøve den under visse former, såfremt det udviste forhold begrunder ennærliggende fare for misbrug af stillingen.Som det fremgår af ovenstående, er der altså i dag en række mulighederfor, at såvel næringsbrevet som alkoholbevillingen kan bortfalde,frakendes eller tilbagekaldes, ligesom bevillingsmyndigheden kanundlade at forny en bevilling."