Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
974633_0001.png
974633_0002.png
974633_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. marts 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2192JEE44133
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 668 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 1. marts 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 668 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen i Dagbladet Arbejde-ren den 1. marts 2011 "Politi filmede begravelsesoptog" ogredegøre for, hvad i der får politiet til at filme et begravelses-optog?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiet henvist til føl-gende udtalelse fra Københavns Politi:”Københavns Politi modtog den 25. februar 2011 en anmel-delse vedrørende et demonstrationsoptog/begravelsesoptog,der skulle finde sted den følgende dag kl. 13.00-15.00 påNørrebro med udgangspunkt fra Blågårds Plads. Det forven-tedes, at ca. 250 personer ville deltage.Anmeldelsen blev i overensstemmelse med sædvanlig praksisbekræftet af Københavns Politi, der samtidig angav, hvilkebetingelser der skulle være opfyldt. Det var planen, at to gå-ende polititjenestemænd fra lokalpolitiet skulle være behjæl-pelige med afvikling af optoget gennem Nørrebro, ligesom tomotorcykelbetjente skulle assistere, såfremt det var påkrævetaf hensyn til eventuelle færdselsmæssige problemer i forbin-delse med afviklingen af optoget gennem bydelen.Kort før optoget skulle afgå, blev det oplyst fra polititjene-stemændene fra lokalpolitiet, at der var ca. 150 deltagere tilstede, og at en stor del af disse, der var sortklædte, blev gen-kendt som tilhørende det autonome miljø. Endvidere deltognogle personer iført gul vest med påskriften ”Forældre modpolitibrutalitet”. Deltagerne havde medbragt en højttalervogn,der tidligere er observeret ved demonstrationer med deltagerefra det autonome miljø.På denne baggrund blev det besluttet at indsætte de to nævntemotorcykler for at sikre de trafikale forhold i forbindelse medafviklingen af optoget. Herudover blev indsat en delingsførerfra afdelingen for specialstøtte, der skulle varetage de sikker-hedsmæssige forhold.Samtidig blev en dokumentationspatrulje sendt til stedet forobservation og vurdering af situationen. Dokumentationspa-truljen ankom, da optoget var nået til adressen Jagtvej 69,hvor det tidligere ungdomshus var beliggende. Politiet obser-verede, at hele området var indhyllet i orange røg fra bl.a.nødblus. Endvidere blev det bemærket, at der var blevet ud-øvet hærværk i form af graffiti, bl.a. på busser. Det fremgik2
af taler, der blev holdt fra højttalervognen, at ”det var afdødeseneste ønske ved bisættelsen, at ordensmagten kom med igraven”. Flere af deltagerne tilkendegav i øvrigt deres util-fredshed med politiet ved forskellig gestikuleren.På denne baggrund vurderede politiet, at der ikke var tale omet sædvanligt begravelsesoptog, men at der derimod var taleom en form for demonstration, som kunne udvikle sig til etopløb. I samråd med delingsføreren foretog dokumentations-patruljen en synlig videodokumentation af optoget med hen-blik på primært en kriminalpræventiv indsats, subsidiært endokumentation af eventuelle kriminelle handlinger til muligbrug under senere strafforfølgning.Resultatet af denne indsats var, at der ikke under den reste-rende del af optoget blev begået kriminelle handlinger af be-tydning. Der blev dog fortsat på forskellig vis givet udtrykfor utilfredshed med politiets tilstedeværelse og dokumenta-tionssikring.Som det fremgår af det skitserede hændelsesforløb, lykkedesdet efter omstændighederne at gennemføre optoget på en for-holdsvis rolig måde. Politiets tilstedeværelse og indsats varsom anført begrundet i sikkerhedsmæssige forhold, og det harselvsagt på ingen måde været tilsigtet at genere eller krænkedeltagere i begravelsesoptoget.”
3