Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
972678_0001.png
972678_0002.png
972678_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
21. marts 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-150-2175MDT40936
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 650 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).
Lars Barfoed/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 650 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes kommentere artiklerne ”God lov, tungt sy-stem” og ”Spritdømte kører videre” i Ekstra Bladet den 20.februar 2011, som kritiserer langsommeligheden med at fåindført den alkolåsordning, som Folketinget har vedtaget. Isin besvarelse bedes ministeren endvidere redegøre for, hvil-ke muligheder der findes for at fremme processen.”

Svar:

Af de nævnte artikler fra Ekstra Bladet fremgår det, at alkolåsordningen,som er en del af lov nr. 716 af 25. juni 2010 om ændring af færdselslovenog straffeloven (Skærpet indsats mod vanvidskørsel, indførelse af alkolå-sordning og udvidet mulighed for udenretlig vedtagelse af førerretsfra-kendelse m.v.), endnu ikke er trådt i kraft, hvilket jeg kan bekræfte.Den nævnte lov indeholder bl.a. de lovgivningsmæssige rammer, der ernødvendige for indførelse af en obligatorisk og en frivillig alkolåsord-ning. Som det fremgår af bemærkningerne til det lovforslag (L 179 frem-sat af justitsministeren den 26. marts 2010), der ligger til grund for loven,forudsætter indførelse af alkolåsordningerne imidlertid tillige, at justits-ministeren administrativt fastsætter nærmere regler på en række områderi forbindelse med ordningernes administration. Det drejer sig navnlig omregler vedrørende administrationen af alkolåssagerne, nærmere vilkår fordeltagelse i en alkolåsordning, tekniske krav til alkolåsen, den løbendekontrol med, at alkolåsen er installeret og anvendes korrekt, personun-dersøgelse og alkoholistbehandling for deltagerne i den frivillige alkolå-sordning samt udelukkelse fra ordningerne som følge af vilkårsovertræ-delser. Der henvises i den forbindelse til punkt 3.1.6 i de almindeligebemærkninger til lovforslag nr. L 179, hvor forudsætningerne er beskre-vet nærmere.Det er endvidere forudsat i lovforslaget, at administrationen af de enkeltealkolåssager vil komme til at involvere flere myndigheder, herunder poli-tiet, kommunerne og – for så vidt angår sager under den frivillige alko-låsordning – Kriminalforsorgen. Disse myndigheder vil derfor skulleinddrages i den nærmere udformning af alkolåsordningerne.På den baggrund har Justitsministeriet anmodet Rigspolitiet om – i sam-arbejde med Direktoratet for Kriminalforsorgen og med inddragelse afkommunerne og øvrige relevante myndigheder – at udarbejde et samlet2
oplæg til, hvordan indførelsen af alkolåsordningerne kan ske inden for derammer, som er fastsat ved lov nr. 716 af 25. juni 2010, herunder udar-bejde et udkast til de nødvendige administrative regler.I anledning af Retsudvalgets spørgsmål har Rigspolitiet oplyst, at man iforbindelse med dette arbejde er opmærksom på, at en række europæiskelande har indført eller er i gang med at indføre alkolåsordninger, og atRigspolitiet, i det omfang det findes hensigtsmæssigt og relevant for ind-førelsen af den danske alkolåsordning, vil inddrage udenlandske erfarin-ger på området.Justitsministeriet forventer at modtage Rigspolitiets oplæg senest den 1.oktober 2011. Herefter vil ministeriet på baggrund af oplægget udarbejdeog udstede de administrative regler med henblik på, at alkolåsordninger-ne kan træde i kraft.
3