Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
977049_0001.png
977049_0002.png
977049_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. marts 2011Det InternationaleKontor2011-150-2172HLL40659+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 641 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Morten N. Jakobsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 641 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Efter DR Dokumentar den 17. februar 2011, som omhandlerøsteuropæiske kriminelle i Danmark, bedes ministeren rede-gøre for, om ministeren vil sætte målrettet ind med grænse-kontrol overfor de busser, de ankommer i, samt etablere etsamarbejde med de respektive landes kriminalforsorg, såle-des at man kan sende de dømte hjem til afsoning?”

Svar:

1.

Et tæt internationalt samarbejde udgør et af de væsentligste redskaberfor politiet i bekæmpelsen af grænseoverskridende kriminalitet.Dansk politi deltager derfor også aktivt i det internationale samarbejdeom kriminalitetsbekæmpelse, som foregår inden for rammerne af bl.a.Schengen-samarbejdet, Europol, Interpol, det nordiske politi- og told-samarbejde samt Østersø Task Forcen vedrørende organiseret kriminali-tet.En genindførelse af grænsekontrollen er efter Rigspolitiets vurderinghverken et nødvendigt eller hensigtsmæssigt redskab til bekæmpelse afden grænseoverskridende kriminalitet.Ud fra en politifaglig vurdering får man således mere ud af at anvende debetydelige ressourcer, som effektiv grænsekontrol vil kræve, på efterret-ningsbaserede indsatser i forhold til den organiserede kriminalitet.Rigspolitiet har i tilknytning hertil oplyst, at sådanne efterretningsbasere-de, målrettede indsatser også vil kunne rette sig mod f.eks. bestemte bus-ruter og lignende, hvis de indsamlede efterretninger giver grundlag her-for.Der kan i øvrigt henvises til ministeriets besvarelse af 10. december 2009af spørgsmål nr. 209 fra Folketingets Retsudvalg, der vedlægges til orien-tering.

2.

Efter rammeafgørelsen af 27. november 2008 om anvendelse af prin-cippet om gensidig anerkendelse på domme i straffesager om idømmelseaf frihedsstraffe eller frihedsberøvende foranstaltninger med henblik påfuldbyrdelse i Den Europæiske Union (2008/909/RIA) har en EU-medlemsstat som udgangspunkt pligt til at overtage afsoningen for så2
vidt angår en dom vedrørende egne statsborgere, som bor på medlemssta-tens område, eller som vil blive udvist dertil som følge af dommen.Som tidligere oplyst over for Folketinget – bl.a. ved Justitsministerietsbesvarelse af 2. juli 2010 af spørgsmål 1255 (Alm. del) fra FolketingetsRetsudvalg og ministeriets besvarelse af 29. november 2010 af spørgsmålnr. 1 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg – har Danmark ved lov nr.347 af 14. maj 2008 om ændring af lov om fuldbyrdelse af visse straffe-retlige afgørelser i Den Europæiske Union, lov om udlevering af lovover-trædere og lov om Det Centrale Dna-profil-register gennemført de lov-ændringer, som er nødvendige for at opfylde rammeafgørelsen. Æn-dringsloven er endnu ikke sat i kraft, men det er i bemærkningerne til lo-ven forudsat, at justitsministeren som udgangspunkt sætter ændringerne ikraft samtidig med, at den nævnte rammeafgørelse skal være gennemførti national lovgivning (den 5. december 2011). Reglerne forventes at gøredet nemmere at overføre EU-borgere, der er dømt i Danmark, til afsoningi deres hjemland.Som det endvidere fremgår af besvarelsen af bl.a. det nævnte spørgsmålnr. 1 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har der været nedsat en ar-bejdsgruppe med repræsentanter fra Justitsministeriet, Ministeriet forFlygtninge, Indvandrere og Integration, Direktoratet for Kriminalforsor-gen, Rigsadvokaten og Rigspolitiet, som har overvejet mulighederne foryderligere at effektivisere processen vedrørende samarbejdet med andrelande om overførsel af domfældte. På baggrund af arbejdsgruppens ar-bejde er der bl.a. iværksat en række initiativer med henblik på at sikre enhurtigere overførsel af udlændinge til afsoning i hjemlandet.
3