Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
978845_0001.png
978845_0002.png
978845_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2165JEE44120
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 632 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 632 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for de seneste 5 sager, hvor forældrehar dræbt deres børn, både mht. om der har været en kontakttil de sociale myndigheder om bekymringer vedrørende ger-ningsmanden, eventuelle forældreansvarslovskonflikter ellerproblemer og motiverne.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”a. Nordsjællands Politi efterforsker i øjeblikket en sag, hvoren far er sigtet for den 9. februar 2011 på sin bopæl med skudat have dræbt sine tre børn på henholdsvis 2, 8 og 10 år. Densigtede har den 9. februar 2011afgivet forklaring i et grund-lovsforhør for lukkede døre.Efterforskningen er endnu ikke afsluttet, men NordsjællandsPoliti har oplyst, at sigtede og børnenes mor var separerede,men havde fælles forældremyndighed. Børnene opholdt sigpå skift hos forældrene, og drabene fandt sted, mens børneneopholdt sig hos faderen.Nordsjællands Politi er ikke bekendt med, at der i den pågæl-dende sag har været henvendelser til de sociale myndighedervedrørende bekymringer om sigtede.

b.

Midt- og Vestsjællands Politi havde i januar og maj 2010to sager, hvor fædre blev sigtet for drab på deres børn.Sagen fra januar 2010 er afgjort ved Retten i Roskildes domaf 10. december 2010. En far blev fundet skyldig i drab på sin9-årige søn og 12-årige datter. Faderen fandtes omfattet afstraffelovens § 16, stk. 1, og blev dømt til anbringelse påpsykiatrisk afdeling, jf. straffelovens § 68.I sagen fra maj 2010 blev en far fundet skyldig i drab på sine3 døtre og idømt fængsel på livstid ved Retten af Roskildesdom af 20. december 2010. Domfældte har anket strafudmå-lingen (men ikke skyldsspørgsmålet).Motivet til drabene var efter det oplyste i begge tilfælde øko-nomiske vanskeligheder samt ægteskabelige problemstillin-ger af forskellig art.Midt- og Vestsjællands Politi er for begge sagers vedkom-mende ikke bekendt med, at der skulle have været forudgå-ende kontakt til de sociale myndigheder om bekymringervedrørende gerningsmændene, ligesom politikredsen ikke er2
bekendt med eventuelle konflikter i relation til forældrean-svarsloven.

c.

I december 2010 havde Østjyllands Politi en sag, hvor enfar havde dræbt sin søn og efterfølgende taget sit eget liv. Ef-terforskningen er afsluttet, og sagen anses for opklaret.Østjyllands Politi har oplyst, at forældrene var blevet separe-ret i februar 2010 og boede hver for sig. De havde fælles for-ældremyndig over sønnen, som boende skiftevis hos foræl-drene en uge ad gangen. Dette forløb efter det oplyste udenproblemer, og Østjyllands Politi er ikke bekendt med, at derhar været kontakt til myndighederne forud for hændelsen idecember 2010. Samme dag, som hændelsen fandt sted, hav-de moderen kontakt til faderen bl.a. i relation til behandlingaf deres fælles søn, som i december havde fået konstateret enalvorlig sygdom, som krævede, at han i hverdage var hospi-talsindlagt. Under samtalen udtrykte faderen ønske om atgenoptage samlivet, hvilket moderen afviste.

d.

Ved Retten i Odenses dom af 30. november 2010 blev enfar idømt en fængselsstraf på 11 år for drab begået i august2009 på sin 13-årige datter.Fyns Politi er ikke bekendt med, at der forud for drabet harværet kontakt til de sociale myndigheder vedrørende bekym-ringer om faderen, ligesom der efter det oplyste ikke fore-lå problemstillinger i forhold til forældreansvarsloven.Fyns Politi har oplyst, at der i relation til datteren har væretkontakt til de sociale myndigheder og til børne- og ungdoms-psykiatrien, som datteren var tilknyttet ambulant fra 2002frem til gerningstidspunktet. Datterens tilstand var forud her-for blevet forværret. Hun havde gennem opvæksten hafttvangstanker, som senest var aftagende, men afløst af tilta-gende raseri og aggressivitet mod familien, ligesom mankonkluderede, at hun led af svær OCD (angstprægedetvangshandlinger).Fyns Politi har endvidere oplyst, at det lægges til grund idommen, at faderen handlede under indflydelse af stærksindsbevægelse, og at afdødes tvangstanker og tvangshand-linger havde belastet ham og hans familie over lang tid.”
3