Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
970300_0001.png
970300_0002.png
Folketingets RetsudvalgChristiansborg
Finansministeren
Den 16. marts 2011
Svar på Retsudvalgets spørgsmål nr. 613 af 15. februar 2011(Alm. del) stillet efter ønske fra Line Barfod (EL)

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der har været foretaget i forholdtil indførelsen af borgernes pligt til at have en lønkonto - og senere en nemkonto -hvortil løn, offentlige ydelser m.m. udbetales, således at en borger ikke længerekan få udbetalt sine penge kontant og derefter betale husleje, mad, m.v., set i for-hold til at kunne beskytte borgeren mod, at den bank, hvor borgeren har sin løn-konto/nemkonto, trækker alle pengene straks de kommer ind, så borgeren ikkehar råd til husleje og mad, men må søge socialforvaltningen om hjælp.”

Svar:

Det har aldrig været og er fortsat ikke lovpligtigt for en borger, at have en lønkon-to. Overførsel af løn til en konto er i dag dog det mest almindelige.NemKonto blev indført ved lov om offentlige betalinger m.v. Loven blev vedta-get i december 2003, og NemKonto blev implementeret i november 2005, hvorde første udbetalinger gik gennem NemKonto-systemet. En borgers NemKontokan være den samme som borgerens lønkonto, men borgeren kan udpege en hvil-ken som helst konto til sin NemKonto. Det er ikke et krav, at borgeren er kontoe-jer af den udpegede NemKontoPengeinstitutters ret til at modregne i indlånskonti er ikke ændret i kraft af indfø-relse af NemKonto. Modregningsmuligheden er begrænset, når pengekravetsformål er at sikre familiens underhold mv. Modregning er således begrænset afreglerne om trangsbeneficie,jf. princippet i retsplejelovens § 509,hvorefter der ikke kanforetages udlæg i aktiver, bortset fra fast ejendom, der efter et skøn er nødvendigetil opretholdelse af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren ogdennes husstand.Hertil kommer, at alle borgere kan begrænse modregning ved at vælge at placereNemKontoen i et andet pengeinstitut end der, hvor man skylder penge. Det føl-ger af bestemmelsen i § 19 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksom-heder, at et pengeinstitut kun kan afslå at oprette en indlånskonto, hvis der er sag-lig og individuel begrundelse herfor. En registrering i kreditoplysningsbureau erikke en saglig begrundelse for at nægte oprettelse af en indlånskonto.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Oprettelse af en NemKonto og den løbende administration heraf er et anliggen-de mellem den enkelte kunde og det enkelte pengeinstitut, som reguleres af lovom finansiel virksomhed, herunder bestemmelserne i §§ 3 og 19 i den i medførheraf udstedte bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder samt al-mindelige obligationsretlige principper.Lov om offentlige betalinger m.v. indeholder ikke regler, som ændrer eller supple-rer ovenstående regler og principper. De gældende regler vurderes samlet at væretilstrækkelige til at sikre offentlige udbetalinger til borgeren.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen