Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1007768_0001.png
1007768_0002.png
1007768_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. juni 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2148JEE44295
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 601 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Cristina Angela Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 601 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for arbejdet med revision af vagt-loven og herunder redegøre for, hvorvidt de såkaldte ”egen-vagter”, der i dag ikke er omfattet af vagtloven, vil blive om-fattet og dermed omfattet af godkendelsesproceduren, kravetom det grundlæggende vagtkursus, vandelskrav m.v.”

Svar:

1.

Med henblik på at styrke rammerne for at drive vagtvirksomhed iDanmark anmodede Justitsministeriet i januar 2009 Rigspolitiet om atnedsætte en arbejdsgruppe til revision af de administrativt fastsatte reglerfor udøvelse af vagtvirksomhed. Arbejdsgruppen afgav sin rapport i ok-tober 2009, og rapporten er ved brev af 24. november 2009 sendt til Fol-ketingets Retsudvalg til orientering (REU alm. del bilag 116, 2009-10).Ministeriet afholdt i januar 2010 et møde med arbejdsgruppen, hvor an-befalingerne i rapporten blev drøftet.

2.

Arbejdsgruppen har bl.a. foreslået, at der foretages en række ændringeri bekendtgørelse om vagtvirksomhed herunder om indsendelse af en så-kaldt serviceattest fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved ansøgning omautorisation til at udøve vagtvirksomhed, krav om årlig indberetning omvagtvirksomhedens forhold og krav om, at vagtpersonale skal bære syn-ligt personlegitimationskort.Justitsministeriet er med udgangspunkt i anbefalingerne fra arbejdsgrup-pen ved at udarbejde en ændring af bekendtgørelse nr. 1564 af 20. de-cember 2007 om vagtvirksomhed.

3.

Herudover har arbejdsgruppen fundet anledning til at fremsætte enrække forslag, der efter arbejdsgruppens opfattelse forudsætter ændringaf lov om vagtvirksomhed, og som efter arbejdsgruppens opfattelse børindgå i de efterfølgende drøftelser med Justitsministeriet om eventuelleændringer af lov om vagtvirksomhed. Der henvises til side 37-41 i ar-bejdsgruppens rapport. I den forbindelse har arbejdsgruppen bl.a. pegetpå, at det kunne overvejes at lade virksomheder og myndigheders anven-delse af egne vagter være omfattet af vagtvirksomhedsloven.Det fremgår af vagtvirksomhedslovens § 1, stk. 2, at ikke-erhvervsmæssig vagtvirksomhed og vagtvirksomhed, der udøves af stats-lig eller kommunal myndighed, kun er omfattet af reglerne om vagtvirk-2
somhed i det omfang, dette bestemmes af justitsministeren. Ved ikke-erhvervsmæssig vagtvirksomhed forstås bl.a. vagtvirksomhed, der er or-ganiseret i eget regi, og hvor egne ansatte fører tilsyn med eget område.Der er således allerede efter denne bestemmelse mulighed for, at justits-ministeren kan fastsætte regler om bl.a. virksomheders og myndighedersanvendelse af egne vagter.Regulering af virksomheders og myndigheders anvendelse af egne vagterrejser imidlertid en række spørgsmål om behovet for regulering af områ-det, og hvorledes afgrænsningen af reglerne om vagtvirksomhed i givetfald skal foretages, herunder i forhold til offentlige myndigheders anven-delse af egne vagter.Den 10. august 2010 afholdt Justitsministeriet et møde med DI Service,hvor spørgsmålet om egne vagter blev drøftet.Justitsministeriet afholdt endvidere den 14. oktober 2010 et møde medrepræsentanter fra vagtbranchen, Rigspolitiet, Slots- og Ejendomsstyrel-sen, Kommunernes Landsforening og repræsentanter for koncertarrangø-rerne, hvor spørgsmålet om egne vagter blev drøftet nærmere. På mødetblev det aftalt, at vagtbranchen ville udarbejde et oplæg til en afgræns-ning af anvendelsesområdet for en eventuel regulering af egne vagter.Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet har afholdt et yder-ligere møde den 29. oktober 2010 med repræsentanter fra vagtbranchen,Finansrådet og Nationalbanken, hvor finanssektorens forhold i forbindel-se med en eventuel regulering af egne vagter blev drøftet.Den 14. januar 2011 har vagtbranchen indsendt et notat om afgrænsningaf anvendelsesområdet for en eventuel regulering af egne vagter.På baggrund af drøftelserne på de afholdte møder og vagtbranchens op-læg til en afgrænsning af anvendelsesområdet er Justitsministeriet ved atvurdere spørgsmålet om regulering af virksomheders og myndighedersegne vagter nærmere.
3