Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
909276_0001.png
909276_0002.png
909276_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
2. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1924JEE43644
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke tiltag der er foretaget forat modvirke radikalisering særligt i det somaliske miljø, hvader status på virkningen af disse tiltag og agter ministeren atøge indsatsen mod radikalisering og i givet fald på hvilkenmåde, jf. artiklen "Ministre skal grilles om radikalisering" fraPolitiken den 26. september 2010?”

Svar:

1.

Det kan indledningsvis henvises til regeringens handlingsplan ”En fæl-les og tryg fremtid” fra januar 2009 om forebyggelse af ekstremistiskeholdninger og radikalisering blandt unge. Formålet med handlingsplanener med en tidlig forebyggende indsats at sikre, at samfundet er rustet til atidentificere og håndtere problemer med ekstremisme i tide, og at bevareog videreudvikle Danmark som et demokratisk samfund med frihed, an-svar og muligheder for den enkelte.Handlingsplanen indeholder 22 konkrete initiativer, herunder 54 deliniti-ativer, fordelt på syv indsatsområder. Handlingsplanen er ikke rettet modbestemte etniske miljøer, men indsatsen har en bred forebyggende karak-ter og omfatter således også dansk-somaliske miljøer.

2.

Det kan i øvrigt oplyses, at Politiets Efterretningstjeneste har til opga-ve at forebygge, efterforske og modvirke trusler mod Danmark som etselvstændigt, demokratisk og sikkert samfund. Efterretningstjenesten skalsåledes gennem sin virksomhed skabe grundlag for, at trusler af dennævnte karakter kan identificeres og håndteres så tidligt og effektivt sommuligt.Politiets Efterretningstjeneste løser sine opgaver såvel via efterretnings-indhentning, overvågning og efterforskning som via forebyggende foran-staltninger.Som en konsekvens af udviklingen i trusselbilledet er tidlig forebyggelseaf radikalisering og voldelig ekstremisme blevet en højt prioriteret opga-ve for Politiets Efterretningstjeneste. Den radikaliseringsforebyggendeindsats er således et særskilt strategisk fokusområde for efterretningstje-nesten og et centralt supplement til det operative arbejde.Som led i det forebyggende arbejde rådgiver Politiets Efterretningstjene-ste om forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme og yder iden forbindelse støtte til relevante myndigheder og organisationer mv.2
Efterretningstjenesten indgår ligeledes i en løbende dialog med repræsen-tanter for forskellige religiøse og etniske miljøer i Danmark, herunder detsomaliske, om forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme.Politiets Efterretningstjeneste samarbejder desuden med aktører, som ar-bejder med børn og unge. Efterretningstjenesten formidler i den forbin-delse viden og erfaring om forebyggelse af radikalisering og voldeligekstremisme til lokale børn- og ungemedarbejdere i en række kommunerog politikredse, ligesom efterretningstjenesten gennem længere tid hararbejdet målrettet på at sikre, at forebyggelsen af radikalisering og volde-lig ekstremisme indgår som en integreret del af det kriminalitetsforebyg-gende arbejde i SSP-regi (samarbejdet mellem skole, sociale myndighe-der og politiet).Det er vanskeligt præcist at måle effekten af den radikaliseringsforebyg-gende indsats, men Politiets Efterretningstjeneste søger løbende at evalu-ere, tilpasse og videreudvikle det forebyggende arbejde i lyset af bl.a.efterretningstjenestens efterforskninger. Som led i en yderligere styrkelseaf den forebyggende indsats har efterretningstjenesten taget initiativ til atudvikle samlede koncepter for de forebyggende samtaler, som lokale ak-tører gennemfører med unge, der giver anledning til bekymring, samt detiltag, der iværksættes for at tilskynde unge til at afbryde en påbegyndtradikalisering.
3