Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
909269_0001.png
909269_0002.png
Dato:J.nr.:
29. oktober 201010/24694
Folketingets RetsudvalgChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 6,

REU alm. del. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup.

Spørgsmål nr. 6:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke tiltag der er foretaget for at modvirke radikalisering særligti det somaliske miljø, hvad er status på virkningen af disse tiltag og agter ministeren at øgeindsatsen mod radikalisering og i givet fald på hvilken måde, jf. artiklen "Ministre skal grillesom radikalisering" fra Politiken den 26. september 2010?"

Svar:

Ekstremisme og radikalisering er et alvorligt samfundsproblem, der skal håndteres og fore-bygges. Radikalisering og ekstremisme er ikke alene undergravende for den enkelte, dertilslutter sig radikale og ekstremistiske holdninger, men også ødelæggende for sammen-hængskraften og trygheden i samfundet.Regeringen fremlagde på denne baggrund handlingsplanen, ”En fælles og tryg fremtid”, frajanuar 2009, der sigter på at forebygge ekstremisme og radikalisering. Integrationsministeri-ets indsats for forebyggelse af ekstremisme og radikalisering tager udgangspunkt i dennehandlingsplan. Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der sigter på at styrke detdemokratiske fællesskab og modvirke ekstremistiske holdninger blandt unge.Integrationsministeriets indsats har en bred og forebyggende karakter og er ikke rettet modbestemte etniske miljøer. Integrationsministeriet har dog som led i den forebyggende indsatsmod ekstremisme og radikalisering, også haft fokus på de dansk-somaliske miljøer.Integrationsministeriet har således afholdt møder med forskellige somaliske repræsentanterfor at få deres vurdering af problemernes omfang samt for at klarlægge, om der bør iværk-sættes særlige tiltag i forhold til de dansk-somaliske miljøer. Det dansk-somaliske miljø ermeget fragmenteret, hvilket gør det vanskeligt at samle de dansk-somaliske grupper i etforsøg på at opnå en ensartet og helhedsorienteret indsats.
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Med baggrund i disse møder har Integrationsministeriet primært arbejdet for at understøtteog rådgive de relevante kommunale og lokale aktører i deres forbyggende indsatser gene-relt, men også i forhold til specifikke indsatser målrettede unge med somalisk baggrund.Bl.a. deltog Integrationsministeriet i konferencen "Fra parallelsamfund til demokratisk med-borgerskab” arrangeret af Århus kommune med det specifikke formål at afkode radikaliseringblandt de somaliske borgere i Danmark.Indsatsen for forebyggelse af radikalisering og ekstremisme er således fortsat et højt priorite-ret område. Der arbejdes vedvarende for at understøtte lokale behov samt kompetenceløfterelevante lokale aktører til at kunne håndtere og forebygge radikalisering og ekstremisme.Det er vanskeligt at måle effekten af den radikaliseringsforebyggende indsats. En evalueringaf handlingsplanen ”En fælles of tryg fremtid” er igangsat. Indsatsen vil på den baggrundløbende blive justeret og tilpasset for at optimere og styrke dens virkning.
Med venlig hilsen
Birthe Rønn Hornbech
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk