Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. marts 2011Formueretskontoret2011-792-1591TTM41381
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 597 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. februar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Hønge (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 597 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, om der er forældelsesfrister i hen-hold til forældelsesloven eller andre love, der kan betyde, atRentolin-ofre risikere, at deres sager ikke bliver ført tildom?”Svar:
1.
Justitsministeriet har ikke et nærmere kendskab til de såkaldte Rento-lin-sager, men er bekendt med, at der for tiden verserer flere sager heromved Østre Landsret. Sagerne er efter det oplyste berammet til fortsat ho-vedforhandling i januar 2012.Justitsministeriet finder det af principielle grunde rigtigst ikke at kom-mentere konkrete sager, der for tiden verserer ved domstolene.2.
Om spørgsmålet om forældelse kan Justitsministeriet mere genereltoplyse, at der ved lov nr. 522 af 6. juni 2007 om forældelse af fordringer(forældelsesloven) blev gennemført en samlet reform af de almindeligeregler om forældelse. Loven har afløst de tidligere forældelsesregler iDanske Lov 5-14-4 fra 1683 og lov nr. 274 af 22. december 1908 (1908-loven). Forældelsesloven er udarbejdet på baggrund af anbefalingerne ibetænkning nr. 1460/2005 om revision af forældelseslovgivningen, somet udvalg nedsat af Justitsministeriet afgav i 2005.Forældelsesloven, der trådte i kraft den 1. januar 2008, omfatter ikke kunfordringer stiftet efter lovens ikrafttræden, men også fordringer stiftetforud herfor, medmindre fordringen allerede før lovens ikrafttræden varforældet efter de hidtil gældende regler, jf. lovens § 30, stk. 1, 1. pkt. Ef-ter § 30, stk. 1, 2. pkt., gælder der dog en overgangsperiode på 3 år, hvorforældelse kun indtræder, hvis dette tillige følger af de hidtidige regler.Med den nye forældelseslov er der indført en almindelig forældelsesfristpå 3 år, jf. forældelseslovens § 3, stk. 1. Efter lovens § 3, stk. 2, regnesforældelsesfristen i tilfælde, hvor fordringshaveren var ubekendt medfordringen eller skyldneren, først fra den dag, da fordringshaveren fikeller burde have fået kendskab hertil.Den almindelige forældelsesfrist på 3 år, der som nævnt kan suspenderes,suppleres af en længere absolut frist, jf. forældelseslovens § 3, stk. 3.Den absolutte forældelsesfrist har bl.a. betydning i de tilfælde, hvor en2
skade indtræder senere end den begivenhed, der er årsag til skaden. I dis-se tilfælde vil den korte forældelsesfrist typisk være suspenderet, indtilskaden viser sig.Længden af den absolutte forældelsesfrist afhænger af, hvilken type kravder er tale om. Det følger således af forældelseslovens § 3, stk. 3, at derfor krav på erstatning eller godtgørelse i anledning af personskade ellerskade forvoldt ved forurening gælder en absolut frist på 30 år regnet fratidspunktet for den skadevoldende handlings ophør, mens der for andrekrav gælder en absolut frist på 10 år.Efter forældelseslovens § 16, stk. 1, afbrydes forældelsen, når fordrings-haveren foretager retslige skridt mod skyldneren med henblik på at er-hverve dom, betalingspåkrav påtegnet af fogeden, voldgiftskendelse elleranden bindende afgørelse, der fastslår fordringens eksistens og størrelse,og fordringshaveren forfølger disse skridt inden for rimelig tid.Når forældelsen afbrydes ved foretagelse af retslige skridt, løber der enny forældelsesfrist fra den dag, hvor retsforlig indgås, dom afsiges elleranden afgørelse træffes, jf. § 19, stk. 3.3.
Forældelsesloven finder anvendelse på fordringer på penge eller andreydelser, medmindre andet følger af særlige bestemmelser i anden lovgiv-ning, jf. forældelseslovens § 1.Produktansvarsloven, der vedrører producenters og mellemhandleres an-svar for skade forvoldt af en defekt ved et produkt, indeholder sådannesærlige regler om forældelse.Krav på erstatning i anledning af en produktskade forældes som ud-gangspunkt efter reglerne i forældelsesloven, jf. produktansvarslovens §14, stk. 1. Dette gælder dog ikke krav mod en producent i henhold tilproduktansvarslovens § 6, stk. 1, hvorefter en producent skal erstatteskade, der er forårsaget af en defekt ved et produkt, som er producereteller leveret af den pågældende. Sådanne krav forældes i medfør af pro-duktansvarslovens § 14, stk. 2, i alle tilfælde senest 10 år efter den dag,da producenten bragte det skadevoldende produkt i omsætning.Det følger endvidere af produktansvarslovens § 14, stk. 3, at forældelses-lovens kapitel 6 (om foreløbig afbrydelse af forældelsesfristen) kun gæl-3
der, i det omfang forældelse ikke forinden indtræder eller er indtrådt efterden 10-årige forældelsesfrist i produktansvarslovens § 14, stk. 2.
4