Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
980722_0001.png
980722_0002.png
980722_0003.png
980722_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2135JEE44112
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 565 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 31. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 565 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til Folketingets Kulturudvalgs og Retsud-valgs høring om hooliganisme den 27. januar 2011 bedes mi-nisteren redegøre for, om ministeren vil skærpe straffemulig-hederne med bøde og fængsel til ballademagere, sådan somformanden for DBU’s etiske udvalg Per Larsen, foreslog, ilyset af, at en del af ballademagerne er fra ’det bedre borger-skab’, og at Larsens antagelse var, at store bøder og fæng-selsstraffe har virkning for netop denne gruppe.”

Svar:

1.

Folketinget vedtog i 2008 lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegi-venheder (hooliganloven), jf. lov nr. 307 af 30. april 2008, der trådte ikraft den 1. juli 2008.Hovedelementet i loven er en karantæneordning, hvorefter politiet – nårvisse betingelser er opfyldt – kan meddele personer en generel karantænemod at opholde sig ved bestemte idrætsbegivenheder, hvis der er begrun-det mistanke om, at den pågældende i forbindelse med en bestemt id-rætsbegivenhed har begået visse typer strafbare forhold. En karantænegives inden for et nærmere bestemt geografisk område på indtil 500 me-ter fra det sted, hvor idrætsbegivenheden afholdes, og gælder fra 6 timerfør og indtil 6 timer efter idrætsbegivenheden.En karantæne meddeles for et bestemt tidsrum på indtil 2 år, hvorefterder kan meddeles en ny karantæne, hvis der er grundlag herfor.Overtrædelse af en karantæne kan straffes med bøde eller – under særligtskærpende omstændigheder eller i gentagelsestilfælde – med fængsel iindtil 4 måneder.En karantæne omfatter alle fodboldkampe, hvor der deltager hold fra Su-perligaen, 1. eller 2. division, herunder også træningskampe med lavererangerende hold. Herudover omfatter karantænen internationale kampe iUEFA-regi, der afvikles i Danmark.

2.

Rigspolitiet har oplyst, at 41 personer er blevet meddelt generel karan-tæne, siden lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder trådte ikraft.
2
Pr. 3. marts 2011 er 11 af disse personer efterfølgende blevet sigtet forsammenlagt 22 overtrædelser af karantænerne.Straffen for overtrædelse af en karantæne har varieret fra sag til sag, mentypisk er førstegangsovertrædelser afgjort med bøde på op til 5.000 kr.,mens andengangsovertrædelser enten er afgjort med bøde eller fængsels-straf. Senest er en person den 11. januar 2011 idømt 10 dages fængsel forto gange at have overtrådt en karantæne for anden gang. Den pågældendevar tidligere idømt en bøde på 5.000 kr. for den første overtrædelse afkarantænen.

3.

Samtidig med lovens ikrafttræden blev det endvidere muligt at regi-strere personer som såkaldte ”uromagere” i kriminalregisteret. Hensigtenmed denne registrering er at holde de pågældende personer under særligmonitering med henblik på at meddele dem karantæne, hvis betingelsernei loven er opfyldt.For tiden er der ca. 280 personer, der har anmærkningen ”uromager” ikriminalregisteret.

4.

De forskellige former for kriminalitet, som begås i tilknytning til fod-boldkampe, straffes med udgangspunkt i det strafniveau, der i øvrigtgælder for de pågældende lovovertrædelser i straffeloven. I den forbin-delse vil det bl.a. være en strafskærpende omstændighed, hvis gerningener udført af flere i forening, er særlig planlagt, er begået som led i omfat-tende kriminalitet, eller hvis gerningsmanden har udvist særlig hensyns-løshed.Ved strafudmålingen skal der desuden generelt lægges vægt på forbry-delsens grovhed, herunder den skade, fare og krænkelse, som er forbun-det med lovovertrædelsen.Det vil således allerede efter de gældende regler typisk være en straf-skærpende omstændighed, at kriminalitet er begået i forbindelse medhooliganoptøjer – f.eks. fordi kriminaliteten er særlig omfattende, erplanlagt på forhånd eller er udført af flere i forening.

5.

Rigspolitiet har tidligere over for Justitsministeriet tilkendegivet, at denuværende tiltag på sigt vil føre til en begrænsning af politiets ressource-anvendelse i forbindelse med afviklingen af fodboldkampe.3
Det fremgår således af Rigspolitiets statistiske materiale, der baserer sigpå politikredsenes indberetninger, at der nu ses en generelt faldende ten-dens i antallet af anholdelser og sigtelser begået i forbindelse med afvik-lingen af større fodboldkampe.På baggrund af de hidtidige erfaringer på området har Rigspolitiet overfor Justitsministeriet tilkendegivet, at der overordnet ikke vurderes at væ-re et aktuelt politifagligt behov for at iværksætte yderligere generelle ini-tiativer på området.
4