Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
966690_0001.png
966690_0002.png
966690_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. marts 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2130JEE44035
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 559 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 559 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse om henholdsvis fængselspersonaleog politifolk er uddannet i førstehjælp, og om de har pligt tilat yde førstehjælp.”

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhenteten udtalelse fra Rigspolitiet og Direktoratet for Kriminalforsorgen.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Alle politiskoleelever på Politiets Grunduddannelse under-vises i førstehjælp. På første modul (PG I) modtager eleverne22 lektioner i livreddende førstehjælp. Undervisningen fore-stås af undervisere fra Dansk Røde Kors.I undervisningsforløbet indgår teoretisk undervisning i men-neskets livsvigtige funktioner, menneskets anatomi, ulyk-ker/sygdomme, psykiske reaktioner/chok, hygiejne samtsamarbejdet mellem politi og redningsvæsen. Endvidere ind-går praktiske øvelser i trinvis førstehjælp (stands ulykken –livreddende førstehjælp – alarmering – chokforebyggelse),kunstigt åndedræt og hjertemassage.Førstehjælpsundervisningen på PG I afsluttes med en skriftligprøve. Resultatet medtages og bedømmes i tilknytning til denafsluttende mundtlige og praktiske eksamen i førstehjælp.I den praktiske uddannelse på politiets grunduddannelse (PGII) indgår endvidere en række temadage, hvor et anbefalettema er førstehjælp.Endelig gennemføres der på grunduddannelsens tredje modul(PG III) 4 lektioner med henblik på at vedligeholde eleverneskompetencer i førstehjælp.”Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det for at påbegyndefængselsbetjentuddannelsen er en betingelse, at vedkommende har bestå-et et førstehjælpskursus. Der undervises ikke i førstehjælp på Kriminal-forsorgens Uddannelsescenter.

2.

Der kan i tilknytning til ovenstående henvises til straffelovens § 253,stk. 1. Efter bestemmelsen straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år den,som – uagtet at det var ham muligt uden særlig fare eller opofrelse for sigselv eller andre – undlader efter evne at hjælpe nogen, der er i øjensynliglivsfare, eller at træffe de foranstaltninger, som af omstændighederne2
kræves til redning af nogen tilsyneladende livløs, eller som er påbudt tilomsorg for personer, der er ramt af skibsbrud eller anden tilsvarendeulykke.Straffelovens § 253 gælder generelt og finder således også anvendelse forpolititjenestemænd og fængselsbetjente.Den nævnte bestemmelse afspejler, at omstændighederne i en given situ-ation kan føre til, at en person har en særlig pligt til at yde hjælp til et an-det menneske. Ved vurderingen af, om der foreligger en sådan handle-pligt, vil det i praksis bl.a. indgå, om der konkret foreligger en særligforbindelse mellem en nødstedt og en anden person (eksempelvis somfølge af, at den nødstedte er i den anden persons varetægt).
3