Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
983198_0001.png
983198_0002.png
983198_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2124JEE44046
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 549 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 549 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, om det er lovligt i Danmarkat fungere som "agent provocateur" og forsøge at fremprovo-kere forbrydelser, herunder om dansk politi og/eller andremyndigheder må modtage og anvende informationer fra så-danne agenter?”

Svar:

Politiet kan i efterforskningsøjemed bl.a. gøre brug af agenter inden forrammerne af retsplejelovens §§ 754 a-754 e.I hovedtræk indebærer retsplejelovens regler, at politiet som udgangs-punkt ikke må foranledige, at der tilbydes bistand til eller træffes foran-staltninger med henblik på at tilskynde nogen til at udføre eller fortsætteen lovovertrædelse.Politiet må dog udføre agentvirksomhed, hvis der er begrundet mistankeom, at lovovertrædelsen er ved at blive begået eller forsøgt, og efter-forskningsskridtet må antages at være af afgørende betydning for efter-forskningen. Der skal endvidere være tale om en lovovertrædelse, somefter loven kan straffes med fængsel i 6 år eller derover. Agentvirksom-heden må ikke bevirke en forøgelse af lovovertrædelsens omfang ellergrovhed.Agentvirksomhed må som udgangspunkt alene udføres af polititjeneste-mænd. Civile personer kan dog efter aftale med politiet yde bistand til atudføre eller fortsætte den lovovertrædelse, der efterforskes, når den bi-stand, der ydes, er yderst beskeden i forhold til lovovertrædelsen.Det er antaget i retspraksis, at begrebet polititjenestemænd i denne for-bindelse også omfatter udenlandske polititjenestemænd og visse andreudenlandske myndighedspersoner (f.eks. toldembedsmænd), der såledeskan fungere som agenter i forbindelse med efterforskningen af grov kri-minalitet på samme måde som danske polititjenestemænd.I det omfang udenlandske polititjenestemænd udfører opgaver her i lan-det i forbindelse med konkrete politioperationer, sker det efter aftale meddansk politi og under iagttagelse af de relevante regler i bl.a. retsplejelo-ven om gennemførelse af efterforskningsskridt. Opgaver udføres endvi-dere under dansk myndighedsansvar og kontrol.
2
Oplysninger modtaget i forbindelse med agentvirksomhed – herunder fraudenlandske polititjenestemænd – kan som udgangspunkt frit anvendesaf politiet i den videre efterforskning.Det tilføjes, at retsplejelovens regler om agentvirksomhed ikke finderanvendelse ved efterforskning af terrorisme og visse andre forbrydelsermod statens sikkerhed mv., jf. nærmere lovens § 754 e.
3