Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
983126_0001.png
983126_0002.png
983126_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2121JEE44044
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 546 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 546 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke regler der er gældendefor fremmede magters brug af under-cover agenter i Dan-mark, herunder om det nogensinde kan være lovligt efterdansk ret.”

Svar:

1.

Som led i det internationale politisamarbejde har dansk politi løbendeet tæt samarbejde med myndighederne i en række andre lande og modta-ger i den forbindelse bl.a. oplysninger fra samarbejdspartnere om perso-ner og aktiviteter, der har politiets interesse. Udenlandske politifolk vilendvidere under visse nærmere omstændigheder kunne yde bistand tilefterforskning af forbrydelser i Danmark.I det omfang udenlandske polititjenestemænd udfører opgaver her i lan-det i forbindelse med konkrete politioperationer, sker det efter aftale meddansk politi og under iagttagelse af de relevante regler i bl.a. retsplejelo-ven om gennemførelse af efterforskningsskridt. Opgaver udføres endvi-dere under dansk myndighedsansvar og kontrol.Det bemærkes i den forbindelse, at det som udgangspunkt alene er dan-ske myndigheder, der kan udøve myndighedsbeføjelser inden for detdanske territorium.Særligt for så vidt angår spørgsmålet om anvendelse af udenlandske poli-titjenestemænd som politiagenter i forbindelse med efterforskningen afkriminalitet her i landet henvises til den samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 549 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg om retsplejelovens§§ 754 a-§ 754 e.

2.

Hvis udenlandske polititjenestemænd optræder som agenter ”på egenhånd” og i den forbindelse udfører agentvirksomhed i strid med retspleje-lovens ovennævnte regler, vil der efter omstændighederne kunne forelig-ge en overtrædelse af straffelovens § 108, hvis fremmed efterretningsvæ-sen derved sættes i stand til eller hjælpes til umiddelbart eller middelbartat virke inden for den danske stats område, og der er forsæt hertil.Der henvises i den forbindelse til Justitsministeriets besvarelse af 8. de-cember 2010 af spørgsmål nr. 344 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg.
2

3.

I tilknytning til ovenstående bemærkes det mere generelt, at politiet –herunder Politiets Efterretningstjeneste – enten af egen drift eller efteranmeldelse vil reagere, hvis politiet skulle blive opmærksom på, at derforegår ulovligheder i forbindelse med udenlandske polititjenestemændsudførelse af aktiviteter her i landet.Der kan i øvrigt ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelse re-degøres nærmere for tilrettelæggelsen af politiets og Politiets Efterret-ningstjenestes opgavevaretagelse i forhold til udenlandske myndighedersaktiviteter i Danmark.
3