Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
957683_0001.png
957683_0002.png
957683_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2011Dyrevelfærdskontoret2011-150-2118CWS41351
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 537 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marlene Harpsøe (DF).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 537 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren redegøre for det kursus, herunder indholdetheraf, som betjente deltager i, og som gør dem specialiseredei dyreværnssager?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at politiets behand-ling af sager i medfør af dyreværnslovgivningen som oftestsker i samarbejde med veterinærfaglige myndigheder. Politi-et kan således i forbindelse med efterforskningen af, om derforeligger overtrædelser af dyreværnslovgivningen, få bi-stand fra dyrlæger i den lokale fødevareregion, ligesom derved behandlingen af konkrete straffesager kan indhentes ensagkyndig udtalelse om veterinære spørgsmål fra Fødevare-styrelsen eller Det Veterinære Sundhedsråd.Ved tilrettelæggelsen af Rigspolitiets specialkursus ”Dyre-værn” – som er målrettet polititjenestemænd, jurister samtdy-reværnsansvarlige fra Fødevarestyrelsen – er der derforlagt vægt på, at kurset udover kendskab til regelsæt og prak-sis på området også giver deltagerne den rette forståelse forde respektive myndigheders ansvar og opgaver i henhold tildyreværnslovgivningen med henblik på at fremme samarbej-det inden for området.På kurset underviser personale fra Rigsadvokaten, Rigspoli-tiets Nationale Færdselscenter, Rigspolitiets Center for Al-men Jura, Dyrenes Beskyttelse, Statsadvokaten for SærligeInternationale Straffesager og Fødevarestyrelsen.Kurset har en varighed af 3 dage og afsluttes med udstedelseaf et kursusbevis.På kurset gennemgås lovgivningen vedrørende dyreværn,herunder politiets ansvarsområder og opgaver fra optagelseaf anmeldelse til udarbejdelse af tiltale. I denne forbindelsegennemgås endvidere reglerne om forelæggelse af sager forveterinærfaglige myndigheder samt emnerne bevisførelse,sikring af dokumentation, assistance fra dyrevelfærdsrejse-holdet i principielle eller komplicerede sager og dyrlægensom vidne.Ved gennemgang af dyreværnsloven lægges særlig vægt påde generelle bestemmelser om forsvarlig og omsorgsfuld be-2
handling af dyr, herunder hvordan man vurderer dyrenes be-hov for foder, vand, pasning samt håndtering og pleje af sygeog tilskadekomne dyr.I tilknytning til disse emner gennemgås reglerne for transportaf dyr, reaktions- og sanktionsmuligheder i tilfælde af lov-overtrædelse, typiske overtrædelser mv.I undervisningen indgår også gennemgang og diskussion afen aktuel dyreværnssag, og der bliver lejlighed til at gen-nemgå reglerne om håndtering, pasning og pleje af dyr,tvangs-fjernelse, salg, slagtning, tilsyn mv. under en sag ogefter en sags afslutning.Kurset indeholder endelig en gennemgang af Fødevarestyrel-sens organisation, ansvar og opgaver på dyrevelfærdsområ-det, herunder velfærdskontrol i besætninger (udpegning oggennemførelse af besætningsbesøg), på slagterier (håndte-ring, bedøvelse og aflivning), markeder (opstaldning, sam-handel, eksport af dyr, sundhedscertifikater), i zoologiskehaver (erhvervsmæssigt dyrehold) mv.Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at alle nye betjente, der gen-nemgår politiets grunduddannelse, undervises i emnet dyre-velfærd i sammenhæng med en række andre emner og fag-områder. Som eksempel kan nævnes, at undervisningen i po-litiets samarbejde med andre myndigheder også omfatter un-dervisning i politiets samarbejde med fødevaremyndigheder-ne – herunder undervisning i, hvordan politiet assisterer dyr-lægen i forbindelse med tilsyn med dyrehold. Herudover un-dervises der bl.a. i, hvordan politiet skal drage omsorg forkæledyr eller dyrehold i sager om dødfundne personer mv.,ligesom betjentene i forbindelse med undervisning om jagt-loven bl.a. undervises i opsporing af anskudt og undløbetvildt.I den praktiske uddannelse på politiets grunduddannelse ind-går endvidere en række temadage, hvor et anbefalet tema erdyrevelfærd og samarbejdet med fødevareregionen.”
3