Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
986384_0001.png
986384_0002.png
986384_0003.png
986384_0004.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
20. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-150-2113SSN40153
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 521 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar2011.
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 521 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren gøre rede for, hvilke europæiske lande derstiller krav om bedøvelse ved religiøs slagtning ligesomDanmark?”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan oplyse, at det følger af artikel 5, stk. 1, litra c, iRådets direktiv 93/119/EF af 22. december 1993 om beskyttelse af dyr påslagte- og aflivningstidspunktet, at medlemslandene skal sikre, at hovdyr,drøvtyggere, svin, kaniner og fjerkræ bedøves inden slagtning eller afli-ves omgående som angivet i direktivets bilag C. Kravene i art, 5, stk. 1,litra c, finder imidlertid ikke anvendelse på dyr, der slagtes efter særligemetoder, der kræves i forbindelse med visse religiøse ritus, jf. artikel 5,stk. 2.Direktivet er gennemført i dansk ret ved Justitsministeriets bekendtgørel-se nr. 583 af 6. juni 2007 om slagtning og aflivning af dyr (slagte- og af-livningsbekendtgørelsen). Det følger således af slagte- og aflivningsbe-kendtgørelsens § 7, stk. 1, at det er tilladt at slagte husdyr (dog ikkestrudsefugle) uden forudgående bedøvelse, når slagtningen foregår efterjødisk eller islamisk ritus. Det er en betingelse, at slagtningen finder stedpå et slagteri.Hvis husdyr (bortset fra fjerkræ) slagtes uden forudgående bedøvelse,skal slagtningen ifølge slagte- og aflivningsbekendtgørelsens § 7, stk. 2,finde sted på et slagteri, der har en eksportautorisation. Endvidere følgerdet af bestemmelsen, at slagtningen af husdyr (bortset fra fjerkræ) skalovervåges af embedsdyrlægen, og at dyret skal fastholdes på forsvarligmåde. Ved slagtning af kvæg skal der anvendes en boks, der sikrer, atdyret fastholdes i opretstående stilling, ligesom boksen skal kunne juste-res efter dyrets størrelse, således at hoved og krop fikseres så skånsomtsom muligt.Hvis fjerkræ slagtes uden forudgående bedøvelse, skal slagtningen ifølgeslagte- og aflivningsbekendtgørelsens § 7, stk. 3, overvåges af en em-bedsdyrlæge, og hvert dyr skal fastholdes manuelt, når halssnittet lægges,og indtil døden er indtrådt.Efter slagte- og aflivningsbekendtgørelsens § 7, stk. 4, skal en rituelslagtning uden forudgående bedøvelse foregå ved, at begge halspulsårer2
og halsvener manuelt overskæres, umiddelbart efter at dyret er fikseret.Ved slagtning af kvæg skal dyret endvidere bedøves ved skydning meden boltpistol umiddelbart efter, at halssnittet er foretaget.Efter slagte- og aflivningsbekendtgørelsens § 7, stk. 5, skal slagterier, derønsker at foretage slagtning uden forudgående bedøvelse, anmelde dettetil Fødevarestyrelsen.Der er ikke for øjeblikket slagterier i Danmark, der foretager slagtninguden forudgående bedøvelse.

2.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetUdenrigsministeriet om at indhente oplysninger om, hvorvidt de enkeltemedlemslande udnytter adgangen i direktivets art. 5, stk. 2, til at tillade,at slagtning af dyr i forbindelse med visse religiøse ritus finder sted udenforudgående bedøvelse. Justitsministeriet har efterfølgende modtaget op-lysninger om gennemførelsen af direktivet i samtlige medlemslande.Det fremgår af de modtagne oplysninger, at Belgien, Bulgarien, Cypern,Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Letland,Litauen, Luxembourg, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien,Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig har fastsat regler,som giver mulighed for rituel slagtning af dyr uden foregående bedøvel-se. Slovenien og Grækenland oplyser dog, at der i øjeblikket ikke prakti-seres slagtning uden forudgående bedøvelse med henvisning til religiøseritualer.For så vidt angår Slovakiet er det supplerende blevet oplyst, at der aleneer meddelt ét slagteri tilladelse til at udføre rituelle slagtninger af fjerkræuden forudgående bedøvelse.Vedrørende Finland er det supplerende blevet oplyst, at det er et krav, atdyrene bedøves, samtidig med at halspulsårerne overskæres.For så vidt angår Malta er det oplyst, at der ikke på Malta er særlig natio-nal lovgivning vedrørende religiøse rituelle slagtninger, men der er ind-gået en aftale med overhovedet for det muslimske samfund på Malta om,at alle halalslagtninger af drøvtyggere omfattet af maltesisk slagterilov-givning skal foregå efter forudgående bedøvelse. For så vidt angår fjer-kræslagtninger er det oplyst, at alle maltesiske fjerkræslagterier, der ergodkendt til halalslagtning, anvender forudgående bedøvelse.3
Portugal og Sverige tillader efter det oplyste ikke rituel slagtning udenforudgående bedøvelse.
4