Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
949645_0001.png
949645_0002.png
949645_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. januar 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2099JEE43961
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 507 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 507 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Agter ministeren at ansætte flere politifolk og grænsevagter,som svar på, at EU netop har tilladt borgere fra Albanien ogBosnien-Hercegovina at entrere EUs territorium visumfrit, dadet er alment kendt, at en stor del af den narkotika, der ind-smugles til Vesteuropa, kommer via kriminelle bander fra li-ge netop disse to lande?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har løbende et stærkt fokus på kriminalitetsud-viklingen, herunder den del af kriminaliteten der begås afudenlandske netværk og kriminelle.I 2011 vil den politimæssige indsats mod indbrud i privat be-boelse, herunder de østkriminelles aktiviteter i den forbindel-se, være et særligt prioriteret indsatsområde for dansk politi.Som led i denne indsats vil politiet bl.a. have særligt fokus påbåde kriminalitetsbekæmpelse og kriminalitetsforebyggelse.Det kan oplyses, at både Rigspolitiets Nationale Efterforsk-nings Center (NEC) og politikredsene løbende overvåger oganalyserer udviklingen inden for grænseoverskridende krimi-nalitet – herunder narkotikasmugling. Der er i den forbindel-se et tæt bilateralt samarbejde med politimyndighederne i an-dre lande og mellem medlemslandene i EU, herunder særligtinden for rammerne af det europæiske politisamarbejde i Eu-ropol.Analysearbejdet indgår i politikredsenes løbende prioriteringaf den lokale politimæssige indsats og dermed i forbindelsemed tildelingen af ressourcer til indsatserne.Rigspolitiet kan i øvrigt oplyse, at dansk politi i en årrækkehar haft fokus på og fulgt situationen i forhold til kriminellenetværk på Balkan, herunder i Albanien og Bosnien-Hercegovina, og de kriminelle handlinger i Danmark, der ud-springer fra disse netværk. Det gælder både for så vidt angårvåbenkriminalitet og for så vidt angår narkotikakriminalitet,der udføres af sådanne netværk.Den kriminalitetsbekæmpende indsats sker således på bag-grund af analyser og ikke på baggrund af stikprøvekontroller.I den forbindelse bemærkes det, at Schengen-samarbejdetdels indebærer, at der ikke foretages personkontrol ved pas-sage af grænserne mellem Schengen-medlemslandene (”deindre grænser”), dels at der er iværksat en række såkaldte2
kompenserende foranstaltninger, der bl.a. omfatter et ensartethøjt personkontrolniveau ved indrejse til Schengen-området,et fælles elektronisk informationssystem (SIS) og et forstær-ket samarbejde mellem Schengen-landenes retshåndhævendemyndigheder.Dansk politi følger således løbende situationen i relation tilden organiserede kriminalitet i Danmark, herunder narkoti-kakriminalitet, og indsatsen på området tilpasses det aktuelletrusselsbillede, såfremt dette måtte ændres, f.eks. som følgeaf en stigning i kriminaliteten. Rigspolitiet finder på den bag-grund ikke, at der er anledning til at iværksætte særlige initia-tiver som følge af visumfriheden for borgere fra Albanien ogBosnien-Hercegovina.”
3