Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
1016216_0001.png
1016216_0002.png
1016216_0003.png
1016216_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. juni 2011Civil- og Politiafde-lingen2011-150-2097JEE44156
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 504 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. januar 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 504 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre nærmere for Syd- og Sønderjyl-lands Politi nye koncept, hvor de i højere grad arbejder sam-men med tysk politi om at få tyvekoster hjem til Danmark.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Udlændingekontrolafdelingen i Syd- og SønderjyllandsPoliti har hidtil haft som sin primære opgave at gennemføremålrettede kontrolindsatser med henblik på at afsløre smug-ling af narko, varer eller mennesker samt ulovligt ophold heri landet.Udlændingekontrolafdelingen har endvidere bistået andremyndigheder, f.eks. SKAT og veterinærmyndighederne, vedderes kontroller ved landegrænsen.

2.

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu i samarbejde medRigspolitiet udarbejdet et nyt koncept for Udlændingekon-trolafdelingen, der indebærer en generel styrkelse af indsat-sen over for den landegrænseoverskridende kriminalitet.Udlændingekontrolafdelingens indsats vil fremover fortsatbygge på de hidtidige veletablerede og velfungerende struk-turer og rammer. Der vil imidlertid samtidig ske en videreud-vikling og intensivering af indsatsen navnlig således-at Udlændingekontrolafdelingens fokus på den lande-grænseoverskridende kriminalitet øges i et samarbejdemed tyske politimyndigheder,at Udlændingekontrolafdelingen på vegne af alle politi-kredse i Danmark hjemtager sager, hvor udlændinge iudlandet antræffes af udenlandske politimyndigheder ibesiddelse af tyvekoster fra Danmark, med henblik påstrafforfølgning af gerningsmændene,at Udlændingekontrolafdelingens fokus øges på efter-forskning af den organiserede kriminalitet, der begås idet grænsenære område, hvor de kriminelle organisatio-ner er aktive på begge sider af grænsen, ogat den politimæssige indsats i det grænsenære område ihøjere grad målrettes på baggrund af analyser og således,at Udlændingekontrolafdelingen i højere grad bidrager tilbekæmpelse af kriminalitet begået af udlændinge i de øv-rige politikredse.2
-
-
-
Udlændingekontrolafdelingen vil således i fremtiden indtageen central rolle i bekæmpelsen af kriminalitet begået af kri-minelle fra bl.a. Østeuropa, ligesom man i smuglerisager vedgrænsen, f.eks. ved indsmugling af våben og narko, i endnuhøjere grad vil gå efter bagmændene i såvel Danmark som iudlandet.I forhold til udenlandske kriminelle vil Udlændingekontrol-afdelingen bl.a. styrke indsatsen ved i stigende grad at over-tage retsforfølgningen i sager, hvor udenlandske kriminellepågribes i udlandet med tyvekoster, som antages at hidrørefra Danmark. Opgaven vil blive løst i et tæt samarbejde delsmed Rigspolitiet og de øvrige politikredse her i landet, delsmed tysk politi.

3.

Rigspolitiet og Syd- og Sønderjyllands Politi forventer, atden nye stærke enhed ved grænsen i langt højere grad kan bi-drage til bekæmpelse af kriminalitet begået i hele landet.Der er i et tæt samarbejde mellem Rigspolitiet og Syd- ogSønderjyllands Politi tilrettelagt et omfattende uddannelses-forløb, så alle medarbejdere i Udlændingekontrolafdelingenkompetencemæssigt bliver klædt på til at løse de nye opga-ver.Udlændingekontrolafdelingen er begyndt at arbejde med denye arbejdsopgaver den 1. februar 2011.Syd- og Sønderjyllands Politi har over for Rigspolitiet oplyst,at man allerede har opnået særdeles gode resultater i forholdtil de nye opgaver, som varetages af Udlændingekontrolafde-lingen.

4.

For så vidt angår bemandingssituationen i Udlændingekon-trolafdelingen kan Rigspolitiet oplyse, at bevillingen for Syd-og Sønderjyllands Politi for 2011 er fastsat, så politikredsenunder hensyntagen til det aktuelle trusselbillede kan iværk-sætte og gennemføre en effektiv, analysebaseret og målrettetpolitifaglig indsats til bekæmpelse af den grænseoverskri-dende kriminalitet.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at der er gennemførten række initiativer med henblik på at rekruttere det fornødnepersonale til Udlændingekontrolafdelingen herunder bl.a.gennem landsdækkende stillingsopslag, ligesom det er beslut-tet at placere et antal af de politielever, der er ansat i Syd- ogSønderjyllands politikreds, i Udlændingekontrolafdelingen.Siden opstarten af det nye koncept den 1. februar 2011 harder været en stigende interesse, herunder fra politiuddannetpersonale fra andre politikredse, for at arbejde i Udlændinge-3
kontrolafdelingen. Politikredsen har således modtaget flereuopfordrede ansøgninger til Udlændingekontrolafdelingen.Det forventes på den baggrund, at bemandingen i Udlændin-gekontrollen løbende i 2011 vil blive øget, så der i løbet afefteråret 2011 vil være over 90 politiuddannede medarbejderefast ansat i afdelingen.Politikredsen foretager endvidere løbende en vurdering afbehovet for at indsætte personale fra andre af politikredsensafdelinger til løsning af de nødvendige opgaver i grænseom-råderne. Det kan f.eks. være i forbindelse med gennemførel-sen af større indsatser, eller hvor en patrulje fra f.eks. lokal-politiet i Tønder befinder sig geografisk tættere på en politi-mæssig opgave i grænseområdet end personale fra Udlæn-dingekontrolafdelingen.Endelig skal Rigspolitiet oplyse, at der med henblik på at sik-re det fornødne kontroltryk i grænseområdet er fastsat mål foromfanget og karakteren af kontrollerne i resultatlønskontrak-ten for politidirektøren i Syd- og Sønderjyllands politikreds i2011.”
4