Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
911592_0001.png
911592_0002.png
911592_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. november 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-150-1923JEE43675
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre, at det ikkeer nødvendigt for politiet at levere tyvekoster tilbage til ind-brudstyve, og vil ministeren gøre det lovpligtigt for ejeren atmærke værdifulde genstande?”

Svar:

1.

Det kan indledningsvis oplyses, at Justitsministeriet i samarbejde medRigspolitiet, Rigsadvokaten, Det Kriminalpræventive Råd, Direktoratetfor Kriminalforsorgen, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Miljøministe-riet samt Forsikring & Pension har udarbejdet en samlet pakke med enrække tiltag til en styrket indsats mod indbrud i private hjem (indbruds-pakken).Som led i udmøntningen heraf er Forsikring & Pension i samarbejde medRigspolitiet ved at udvikle en internetbaseret offentligt tilgængelig data-base med oplysninger om designermøbler og andre særligt værdifuldeeffekter stjålet ved indbrud i private hjem.Databasen vil give borgerne et konkret redskab til at undgå uforvarendeat købe hælervarer. Samtidig vil databasen kunne bruges af internetbase-rede salgssteder, auktionshuse, marskandisere, pantelånere mv. som værnmod personer, der forsøger at afsætte stjålne designermøbler. Endelig vildatabasen kunne bruges af politiet og forsikringsselskaberne i forbindelsemed identifikation og tilbagelevering af stjålne ting.Forsikringsselskaberne vil endvidere intensivere vejledningen af forsik-ringstagerne om mulighederne for mærkning og sikring af særligt værdi-fuldt indbo ved hjælp af stregkoder og sporingsudstyr mv.

2.

Særligt for så vidt angår spørgsmålet om tilbagelevering af tyvekosterkan Justitsministeriet oplyse følgende:Hvis en person findes i besiddelse af genstande, der formodes at stammefra f.eks. tyveri eller hæleri, vil de pågældende genstande – som et fore-løbigt retsmiddel, mens straffesagen behandles – som udgangspunkt bli-ve søgt beslaglagt med henblik på konfiskation eller udlevering til ejeren.Det følger således af retsplejelovens § 802, at der bl.a. kan ske beslag-læggelse af genstande, som en mistænkt har rådighed over, hvis der ergrund til at antage, at genstanden bør konfiskeres, eller ved lovovertræ-delsen er fravendt nogen, som kan kræve den tilbage.2
Hvis det kan fastslås, at de beslaglagte genstande stammer fra en krimi-nel handling, vil der i forbindelse med en eventuel straffesag skulle tagesstilling til, om genstandene skal udleveres til ejeren, eller om der undersagen skal nedlægges påstand om konfiskation af genstandene i medføraf straffelovens § 75.Hvis det i en konkret sag kan fastslås, at de beslaglagte genstande f.eks.er tyvekoster eller hælervarer, vil genstandene således ikke blive tilbage-leveret til den mistænkte/tiltalte, men vil som udgangspunkt blive udleve-ret til ejeren, hvis denne kan identificeres, eller blive konfiskeret efterstraffelovens regler herom. Kan det derimod ikke fastslås, at der er taleom tyvekoster, hælervarer mv., vil der som udgangspunkt ikke væregrundlag for, at politiet kan tilbageholde genstandene.
3