Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
13. januar 2011
Besvarelse af spørgsmål 471 alm. del stillet af retsudvalget den 22.
december 2010 efter ønske fra Frank Aaen (EL).
Spørgsmål:
Hvilke muligheder har en kunde, der af en ejer af en specialbutik nægtesadgang til at handle eller få udført serviceopgaver, særligt i den situation,hvor der er meget langt til en alternativ leverandør.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
Svar:
Jeg kan oplyse, at der ikke i dansk ret gælder en generel kontraherings-pligt - hverken med hensyn til valget af aftalepartner eller indholdet af af-talen. Det vil sige, at en erhvervsdrivende som hovedregel frit kan be-stemme, hvilke aftaler han eller hun vil indgå og med hvem. Der kan dogpå særlige områder være fastsat regler i særlovgivningen, der under visseforudsætninger pålægger de berørte erhvervsdrivende en kontraherings-pligt. Det gælder fx forsyningspligtige virksomheder i relation til leveringaf elektricitet eller gas eller inden for området for lovpligtige ansvarsfor-sikringer af hunde eller motorkøretøjer mv.Jeg har derudover til brug for besvarelsen indhentet nedenstående bidragfra Forbrugerombudsmanden, som jeg kan henholde mig til:”Forbrugerombudsmanden fører tilsyn med bl.a. markedsføringslovensbestemmelser. Efter markedsføringsloven skal de erhvervsdrivende udvi-se god markedsføringsskik, hvilket bl.a. indebærer, at de skal overholdereglerne i den civilretlige forbrugerbeskyttelseslovgivning og anden rele-vant lovgivning.Uanset at der i dansk ret ikke gælder en generel kontraheringspligt, vilder dog kunne være tale om en overtrædelse af markedsføringslovens § 1om god markedsføringsskik, såfremt en erhvervsdrivende på et diskrimi-nerende grundlag udelukker særlige kundegrupper. Der kan i den forbin-delse henvises til opremsningen i § 1, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 626 af29. september 1987 af lov om forbud mod forskelsbehandling på grund afrace m.v. hvoraf fremgår, hvilke kriterier det er forbudt at forskelsbe-handle på baggrund af. Det drejer sig om en persons race, hudfarve, nati-onale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering.Når det særligt gælder tjenesteydelser, kan der endvidere henvises til lovnr. 384 af 25. maj 2009 om tjenesteydelser i det indre marked, hvori detfor en række tjenesteydelser er fastsat, at en tjenestemodtager ikke må
www.oem.dk
udsættes for diskrimination begrundet i sin nationalitet, vedtægtsmæssigehjemsted eller opholdssted, medmindre de forskellige betingelser for ad-gangen til en tjenesteydelse er begrundet i objektive kriterier, jf. § 5.”