Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
916421_0001.png
916421_0002.png
916421_0003.png
916421_0004.png
916421_0005.png
916421_0006.png
916421_0007.png
916421_0008.png
916421_0009.png
916421_0010.png
916421_0011.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Folketingets Retsudvalg og tilhørere

Samråd BS-BW (åbent)

ca. 10 min.

Lokale 2-080

299919

2

[INDLEDNING]

Jeg vil - ligesom justitsministeren - takke for denne lejlighed til at drøftesikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger.Regeringen har stor opmærksomhed på det retspsykiatriske område. Og vi harnaturligvis stor interesse i, at få forbedret indsatsen, så vi undgår de flugter frade retspsykiatriske afdelinger, som vi desværre har set en del eksempler på deseneste uger.Jeg vil gerne indlede med at understrege, at de fleste retspsykiatriske patienterikke er farlige. Jeg synes, det er en skam, hvis disse flugter skal være med tilyderligere at stigmatisere såvel de retspsykiatriske patienter, som de psykiatriskepatienter i almindelighed.
3

[Spm. BS om at sætte en stopper for flugterne]

Med hensyn til spørgsmålet om, hvordan der kan sættes en stopper for de mangeflugter, kan jeg oplyse, at jeg i fredags - den 10. september 2010 - havde mødemed Danske Regioner, for at drøfte dette spørgsmål.Regionerne har ansvaret for sikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger, ogdet står de også ved. Derfor har Danske Regioner også nedsat det udvalg, derskal kulegrave retspsykiatrien, som justitsministeren også nævnte i sin tale.Det er mig magtpåliggende, at dét udvalg ikke bliver en syltekrukke, og DanskeRegioner har også lovet, at det bliver et hurtigarbejdende udvalg, derfremlægger sine resultater i starten af 2011.
4
Som Retsudvalget ved, har regionerne også haft en større gennemgang afsikkerheden på de retspsykiatriske afdelinger i foråret. Det fremgår af det brevDanske Regioner har sendt til bl.a. Retsudvalget den 1. september 2010, og somindeholder en redegørelse for sikkerheden i retspsykiatrien i de fem regioner.Det fremgår af redegørelsen, at regionernes gennemgang har ført til forbedringeri form af fx nye låse og karme, brudsikkert glas, slusesystemer, automatisktændendelysihaven,forbedredevindueslåse,sikringafhegn,
udendørsbelysning m.v.Regionernenævnerogsåiredegørelsen,atderskalskabesflere
aktivitetsmuligheder, da det i sig selv kan forebygge flugt og overfald.
5
Det er jeg helt enig i. Og jeg har under mine besøg i psykiatrien (i Glostrup ijuni måned og i Risskov den 27. august) ikke lagt skjul på, at der er behov foraktivitetsmuligheder for de psykiatriske patienter - og især de retspsykiatriskepatienter, som i visse tilfælde opholder sig på afdelingen i flere år.Blandt andet er det oplagt at give patienterne adgang til computere – selvfølgeliguden at give køb på sikkerheden. Den mulighed er jeg ved at få undersøgtnærmere. For derskalvære indhold i dagligdagen på afdelingerne.Jeg vil også pege på de økonomiske ressourcer, der fra centralt hold er tilførtretspsykiatrien med henblik på at øge sikkerheden på afdelingerne.Regeringen og satspuljepartierne har siden 2007 afsat midler til initiativer tiludbygning af kapaciteten i retspsykiatrien med tre satspuljeaftaler. Senest blev
6
der med aftalen for 2010 afsat 65,3 mio.kr. som en permanent bevilling. Dermedhar retspsykiatrien fået et løft på knap 100 mio. kr. i 2010 i forhold til niveauet i2007.Derudover har regeringen med finansloven for 2010 afsat 350 mio.kr.øremærket en ansøgningspulje til udbygning og modernisering af de fysiskerammer i psykiatrien. Heraf er 75 mio.kr. afsat til anlægsløft og øget sikkerhed iretspsykiatrien og 25 mio.kr til retspsykiatriske sengeplader i børne- ogungdomspsykiatrien.De 325 mio. kr.erudmøntet. Og for så vidt angår de sidste 25 mio.kr. tilretspsykiatriske sengepladser i børne- og ungdomspsykiatrien, indkaldteministeriet ansøgninger i juni 2010 med ansøgningsfrist 1. september 2010.
7
Midlerne udmøntes på baggrund af de indkomne ansøgninger til regionerne efterforelæggelse for Sundhedsstyrelsen.Derudover er der med fordelingen af de første penge fra kvalitetsfonden givetlidt over 1 mia. kr. til Region Sjælland (samling af psykiatrien i Slagelse,herunder Sikringsafdelingen) og lidt over ½ mia. kr. til Region Hovedstaden(Udbygning af af retspsykiatrien på Sct. Hans).Jeg er meget tilfreds med, at flere af de anlægsprojekter, der nu igangsættes iretspsykiatrien, har fokus på såvel sikkerhed som udbygning af motions- ogaktivitetsfaciliteter både indendørs og udendørs.
8
Jeg har en forventning om, at tilførslen af økonomiske ressourcer til øgetsikkerhed og flere aktivitetsmuligheder, samt regionernes opdatering afsikkerheden og kulegravning af området vil reducere antallet af flugter markant.

[Spørgsmål BT om fuldbyrdelsen af domme er hensigtsmæssig]

Med hensyn til, om fuldbyrdelse af foranstaltningsdomme sker hensigtsmæssigt,må jeg sige, at jeg finder det rigtigt, at psykisk syge kriminelle skal opholde sigpå et hospital og ikke i et fængsel. Det er også den model, vi som lovgivere harvalgt.Der er jo tale om mennesker, der har begået en kriminel handling på grund afderes sygdom. Derfor skal de have behandling for den sygdom.
9
Danske Regioner har gjort opmærksom på, at de se en forandring i deretspsykiatriske patienters adfærd. De oplever en øget aggression blandt nogleaf de behandlingsdømte, og flere har både fysisk kapacitet og psykisk overskudtil at planlægge og gennemføre en rømning.Jeg har ikke set undersøgelser, der underbygger denne antagelse. Men hvis mani retspsykiatrien oplever det sådan, så må man jo adskille de farlige,retspsykiatriske patienter fra de ikke-farlige, retspsykiatriske patienter. Ikkemindst af hensyn til de mange retspsykiatriske patienter, der ikke har behov foret højt sikkerhedsniveau.Det leder mig over til spørgsmålet om lovgivningen og eventuel hjemmel til ataflåse døre på afdelingerne.
10

[Spørgsmål BU og BV om ministeren mener, at lovgivningen er

tilstrækkelig set fra psykiatriens side, samt om ministeren vil sikre hjemmel

til aflåsning af døre]

Hvis der er behov for lovregler til øget sikkerhed for de farlige retspsykiatriskepatienter, så er jeg parat til at tilvejebringe dem. Det har jeg også gjort klart overfor Danske Regioner. Og jeg har bedt om, at man i udvalget kigger på deløsninger, der eventuelt skal til - det være sig aflåsning af døre og brug afelektronisk udstyr – for at øge sikkerheden. Det er efter min mening udvalgetshovedopgave.
11
Men – som sagt – har Danske Regioner nedsat ethurtigarbejdendeudvalg, ogdet er aftalt, at udvalget også skal se på, hvilke behov, der eventuelt kan være iden retning. Og dermed vil vi også få svar på, om lovgivningen på området – setfra de psykiatriske afdelingers side - er tilstrækkelig.

[Konklusion]

Jeg kan konkludere, at der fra centralt hold er givet ekstra ressourcer til øgetsikkerhed og flere aktivitetsmuligheder på de retspsykiatriske afdelinger.Derudover har regionernes gennemgået sikkerheden og iværksat en masseforbedringer. Nu bliver det retspsykiatriske område så også kigget ekstra efter isømmene i det udvalg, Danske Regioner nedsætter.Og jeg forventer, at alle disse tiltag vil reducere antallet af flugter markant.