Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
17. november 2010
Besvarelse af spørgsmål 45 (alm. del) stillet af Retsudvalget den 14.
oktober 2010 efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Spørgsmål:
Ministeren bedes udlægge sin fortolkning af reglerne for udskænkningved gymnasiefester, herunder om f.eks. gymnasiefester er at betragte somen "lukket" kreds, hvor der kan ske udskænkning for elever i 1g, jf. atKolding Gymnasium melder om ændret praksis fra politiet.Svar:
Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. (restaurations-loven) administreres af Økonomi- og Erhvervsministeriet. Spørgsmålethenviser dog til en konkret udmelding fra politiet, så jeg har bedt justits-ministeren om at bidrage til besvarelsen. Justitsministeriet oplyser føl-gende, som jeg kan henholde mig til:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraSydøstjyllands Politi, der har oplyst følgende:”Den 21. september 2010 søgte Kolding Gymnasium på politiets stan-dardblanket om lejlighedsbevilling til afholdelse af en fest for skolenselever den 24. september 2010. Der var på blanketten oplyst, at der vartale om en fest for mere end 150 deltagere, ligesom der søgtes om tilla-delse til servering af alkohol.Der blev på baggrund af denne ansøgning udstedt en lejlighedsbevillingpå sædvanlige betingelser, hvoraf fremgår at:”restaurationslovens bestemmelser for serveringssteder skal overholdes, navnlig henledes op-mærksomheden på, at det er forbudt at servere eller lade servere alkohol for personer, der ikke erfyldt 18 år”.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
I forbindelse med artikler i Jydske Vestkysten den 5. oktober 2010 og defølgende dage, hvoraf bl.a. fremgik, at gymnasier i Kolding indførte al-koholforbud på baggrund af, at reglerne var blevet indskærpet af Sydøst-jyllands Politi, blev sagen nærmere undersøgt.Politiet blev i den forbindelse opmærksom på, at der ikke var foretaget enindledende vurdering af, om arrangementet var omfattet af restaurations-lovens regler.Afgørende for, hvorvidt lejlighedstilladelse er påkrævet, er således envurdering af, om der er tale om et arrangement af en vis offentlig karak-
2/2
ter. En gymnasiefest vil typisk være et lukket arrangement og dermedikke omfattet af restaurationslovens regler.Politiet har efterfølgende orienteret Kolding Gymnasium herom.Det bemærkes i øvrigt, at den i artiklerne nævnte indskærpelse af reglernei restaurationsloven har bestået i, at politiet har fremsendt de ovenfor om-talte standardbetingelser.””Jeg kan i øvrigt oplyse, at det af restaurationslovens § 22 fremgår, at poli-tiet ved fester, møder og lignende særlige lejligheder kan give tilladelsetil, at en af loven omfattet virksomhed kan udøves uden næringsbrev ogalkoholbevilling.Begrundelsen for sådanne lejlighedstilladelser er, at der ved serverings-virksomhed af kortere varighed ikke vil være det samme behov for denmyndighedskontrol, der ligger i selve systemet med næringsbreve og be-villinger. Der vil alene være behov for et vist polititilsyn især af ordens-mæssige hensyn.Det er op til politiet at skønne, om lejlighedstilladelse skal gives, og omdenne skal betinges.