Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
983024_0001.png
983024_0002.png
983024_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2060JEE43881
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 439 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 439 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ligger der aftale med nogle lande eller deres ambassaderom, hvorvidt disse kan lave afhøringer i Danmark, evt. bistå-et af danske myndigheder.”

Svar:

1.

Idet der i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarelse af 8. decem-ber 2010 af spørgsmål nr. 345 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg,kan Justitsministeriet oplyse, at udenlandske myndigheder ikke selvstæn-digt kan foretage afhøringer af personer, der opholder sig i Danmark. Enudenlandsk myndighed kan imidlertid i form af en såkaldt retsanmodninganmode danske myndigheder om at gennemføre afhøringer i Danmark påvegne af den udenlandske myndighed.En retsanmodning fra en udenlandsk myndighed kan imødekommes,uanset om der er indgået en aftale mellem Danmark og den pågældendestat om fremsættelse og behandling af retsanmodninger.Danmark har ratificeret en række konventioner, der indeholder bestem-melser om gensidig retshjælp, som bl.a. indebærer, at udenlandske myn-digheder kan anmode danske myndigheder om, at der foretages en afhø-ring af personer, der befinder sig i Danmark.De fleste retsanmodninger, som danske myndigheder modtager, fremsæt-tes i medfør af den europæiske konvention af 20. april 1959 om gensidigretshjælp i straffesager (Retshjælpskonventionen), der er ratificeret aflangt de fleste europæiske lande, eller i medfør af konventionen af 29.maj 2000 om gensidig retshjælp i straffesager mellem medlemsstaterne iDen Europæiske Union (EU-retshjælpskonventionen).Det kan i tilknytning hertil oplyses, at Danmark har indgået en aftale medUSA om gensidig retshjælp, der trådte i kraft den 1. februar 2010. Denneaftale regulerer bl.a. spørgsmålet om anvendelse af videokonferencer iforbindelse med afhøring af vidner.

2.

Danske myndigheder gennemfører løbende såvel udenretlige som in-denretlige afhøringer i Danmark på anmodning fra udenlandske myndig-heder.Gennemførelse af sådanne afhøringer kan ske ved, at den udenlandskemyndighed anmoder de danske myndigheder om at foretage afhøringenog efterfølgende sende en udskrift af afhøringen til den udenlandske2
myndighed. Den udenlandske myndighed kan i den forbindelse udarbej-de et spørgetema, som de danske myndigheder kan anvende i forbindelsemed afhøringen. Repræsentanter fra den pågældende udenlandske myn-dighed kan endvidere være til stede under den afhøring, som de danskemyndigheder foretager.Afhøring af personer, der opholder sig i Danmark, kan også ske i form afvideokonference.Det følger i den forbindelse af retsplejelovens § 190, at lovens regler og-så finder anvendelse på vidneafhøringer, der gennemføres på begæring afen udenlandsk myndighed. I forbindelse med andre former for afhørin-ger, der gennemføres på grundlag af en retsanmodning, anvendes retsple-jelovens regler analogt. Alle afhøringer, der foretages i Danmark efteranmodning fra udenlandske myndigheder, sker således i overensstem-melse med retsplejelovens bestemmelser.
3