Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. marts 2011Politikontoret2010-150-1939LBN43883
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 43 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 43 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Har ministeren en holdning til, om man bør øge den elektro-niske videoovervågning af bykernerne i de større danske by-er, blandt andet med henblik på at forebygge kriminalitet ogfor at lette politiets opklaringsarbejde efter begået kriminali-tet, herunder terrorvirksomhed?”Svar:
Tv-overvågning er et redskab, som politiet kan bruge ved opklaring afforbrydelser, og som derved kan være med til at styrke indsatsen for atbekæmpe kriminalitet. Tv-overvågning kan også mere generelt være medtil at skabe en øget følelse af tryghed og sikkerhed for borgerne.Regeringen har i flere omgange taget initiativ til udvidelse af tv-overvåg-ningsloven. Der kan i den forbindelse bl.a. henvises til, at Folketingetved lov nr. 713 af 25. juni 2010 vedtog regeringens forslag om at giveboligorganisationer mv. mulighed for efter nærmere fastsatte betingelserat foretage tv-overvågning af boligområder og tilknyttede arealer – f.eks.stiarealer og parkeringspladser – når overvågningen er væsentlig af hen-syn til kriminalitetsbekæmpelse.Regeringen har endvidere den 23. februar 2011 som led i udmøntningenaf regeringens ghettoplan fremsat et forslag til ændring af tv-overvåg-ningsloven (lovforslag nr. L 145), der tager sigte på at give kommunerneadgang til som led i en generel tryghedsskabende indsats at foretage tv-overvågning af offentlige arealer – f.eks. parkarealer eller andre offentli-ge anlæg – der ligger i nær tilknytning til områder, hvor en boligorgani-sation mv. foretager tv-overvågning. Det indgår i forslaget, at kommu-nerne inden iværksættelse af tv-overvågning skal drøfte en sådan over-vågning med politiet, som kan hjælpe med at identificere, hvor der isærkan være behov for en særlig indsats for at skabe tryghed for borgerne.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 29. januar 2010af spørgsmål nr. 259 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Af besvarel-sen fremgår bl.a., at Københavns Politi har taget initiativ til at iværksættestationær tv-overvågning på Strøget i København. Københavns Politi harsupplerende oplyst, at man herudover løbende – herunder også i et sam-arbejde med Københavns Kommune – ser på muligheden for i andre sær-lige områder, herunder på Nørrebro, at benytte sig af videoovervågning.
2