Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
939103_0001.png
939103_0002.png
939103_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. december 2010Procesretskontoret2010-792-1546KHE41549+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 418 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 418 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren sende en oversigt over hvilke parallelaftaler,der som følge af retsforbeholdet i øjeblikket forhandles, ogvil ministeren løbende holde Retsudvalget ajourført om, hvil-ke aftaler der er indgået, hvilke aftaler der viser sig ikke mu-ligt at indgå, samt hvilke aftaler der aktuelt er under forhand-ling?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at der ikke på Justitsministeriets område erigangværende forhandlinger om parallelaftaler.Justitsministeriet kan samtidig oplyse, at Kommissionen den 14. decem-ber 2010 har fremsat et forslag til revision af Rådets forordning (EF) nr.44/2001 af 22. december 2000 om retternes kompetence og om anerken-delse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige om-råde (Bruxelles I-forordningen). Som følge af Danmarks forbehold ved-rørende retlige og indre anliggender vil Danmark ikke deltage i en even-tuel vedtagelse af forslaget til ændringer af Bruxelles I-forordningen.Bruxelles I-forordningen finder imidlertid anvendelse i Danmark på mel-lemstatsligt grundlag i kraft af en parallelaftale mellem Danmark og EU.Danmark har i medfør af parallelaftalen mulighed for at meddele Kom-missionen, at Danmark vil gennemføre indholdet af eventuelle ændringertil forordningen i dansk ret. Hvis Danmark meddeler Kommissionen, atDanmark ikke ønsker at gennemføre indholdet af ændringerne, følger detaf parallelaftalen, at aftalen skal betragtes som opsagt, hvilket vil betyde,at bestemmelserne i forordningen ikke længere vil gælde mellem Dan-mark og de øvrige medlemsstater.Endelig kan det oplyses, at Danmark på forespørgsel fra Kommissionenhar meddelt, at man fra dansk side gerne ser Danmark omfattet af Kom-missionens udkast til forhandlingsmandat til at indlede forhandlingermed Luganolandene (Island, Norge og Schweiz) om en mellemstatsligaftale mellem EU og Luganolandene om anvendelse af bevisoptagelses-forordningen (Rådets forordning nr. 1206/2001 af 28. maj 2001 om sam-arbejde mellem medlemsstaternes retter om bevisoptagelse på det civil-og handelsretlige område). Det fremgår af handlingsplanen om gennem-førelse af Stockholmprogrammet, at Kommissionen forventer at anmodeRådet om det omhandlede forhandlingsmandat i 2012. Det er endnu2
uvist, om en eventuel fremtidig aftale vil blive udformet i form af paral-lelaftaler med de pågældende lande eller som en konvention som f.eks.Luganokonventionen.Justitsministeriet vil løbende holde Folketingets Retsudvalg orienteret iforbindelse med den almindelige procedure for behandling af EU-sager,når Kommissionens henstilling om bemyndigelse til at indlede forhand-linger om et udkast til en mellemstatslig parallelaftale eller om indgåelseaf en sådan aftale skal behandles i Rådet.
3