Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
957631_0001.png
957631_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2048JEE43874
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 411 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 411 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for politiets vejledningsforplig-telse og partshøringsforpligtelse mv. i forbindelse med denkonkrete anvendelse af forbudszonesystemet, herunder hvil-ken partshøringsfrist der i givet fald bør gives, og hvilkenfrist de udenlandske kvinder bør gives, før de afkræves bøde-betaling og hvornår der bør tilkaldes tolk.”

Svar:

Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets samtidige besva-relse af spørgsmål nr. 408 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvorider er nærmere redegjort for Københavns Politis anvendelse af bestem-melsen i ordensbekendtgørelsens § 6.Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmåletindhentet en udtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiethenvist til følgende udtalelse fra Københavns Politi:”For så vidt angår politiets vejlednings- og parthøringspligt iforbindelse med zoneforbud kan Københavns Politi generelthenvise til Justitsministeriets vejledning nr. 9312 af 18. juni2009 om zoneforbud efter ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 4,hvoraf det fremgår, at zoneforbud typisk meddeles mundtligtpå stedet i umiddelbar tilknytning til den særligt utrygheds-skabende adfærd, således at zoneforbuddet skal iagttagesstraks. Det fremgår endvidere, at forvaltningslovens reglerom begrundelse, partshøring og klagevejledning skal iagtta-ges i forbindelse med den mundtlige afgørelse, ligesom op-lysningerne efter god forvaltningsskik bør gentages i enskriftlig bekræftelse, der sendes til vedkommende.Københavns Politi anvender ikke zoneforbud efter ordensbe-kendtgørelsens § 6, stk. 4, over for prostituerede, men det erKøbenhavns Politi opfattelse, at ovennævnte finder tilsvaren-de anvendelse på et forbud efter ordensbekendtgørelsens § 6,stk. 2, hvorefter der kan meddeles personer forbud, hvis på-gældende flere gange har udvist en adfærd, der er egnet til atforstyrre den offentlige orden. Den nærmere gennemførelseaf disse mundtlige sagsbehandlingsskridt vil i sagens naturvariere afhængigt af de omstændigheder, hvorunder politifor-retningen gennemføres. Det er i ordensbekendtgørelsens § 6,stk. 5, foreskrevet, at forbud efter § 6, stk. 2, skal meddelesskriftligt og være begrundet. Såfremt forbuddet er meddeltmundtligt på stedet, udfærdiges der derfor i så fald straks ef-terfølgende et skriftligt forbud.”2