Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2048JEE43872
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 409 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. december 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 409 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for politiets forbudszone-systempå Vesterbro i København, herunder hvor længe det har eksi-steret samt redegøre for regelgrundlaget og de konkrete for-udsætninger for at sanktionere de mest udsatte medborgere,herunder også hjemløse, stofmisbrugere og gadeprostitueredepå grundlag af disse forbudszoner.”Svar:
1.
Der kan indledningsvis henvises til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 408 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvor ordens-bekendtgørelsen regler om zoneforbud mv. er nærmere beskrevet.Det kan i tilknytning hertil oplyses, at bestemmelserne i ordensbekendt-gørelsens § 6 – bortset fra stk. 4, jf. nedenfor – har været gældende, fraordensbekendtgørelsen trådte i kraft den 1. juli 2005. Før ordensbekendt-gørelsens ikrafttræden fandtes tilsvarende bestemmelser i de tidligeregældende politivedtægter.Bestemmelsen i ordensbekendtgørelsens § 6, stk. 4 – hvorefter politiet,hvis en person har udvist en særligt utryghedsskabende adfærd, kanmeddele den pågældende forbud imod at færdes frem og tilbage eller ta-ge ophold inden for en radius af 500 meter fra det sted, hvor adfærdenhar fundet sted – blev indsat i ordensbekendtgørelsen ved bekendtgørelsenr. 540 af 11. juni 2009, der trådte i kraft den 15. juni 2009.2.
Særligt for så vidt angår Københavns Politis anvendelse af ordensbe-kendtgørelsens § 6 henvises til Justitsministeriets besvarelse af 15. no-vember 2010 af spørgsmål nr. 110 (Alm. del) fra Folketingets Retsud-valg. Københavns Politi har i tilknytning hertil supplerende oplyst føl-gende:”Københavns Politi har anvendt forbudszonereglerne i or-densbekendtgørelsens § 6, stk. 2 og 3, og de tilsvarende reg-ler i den tidligere gældende politivedtægt gennem mange årsom led i opretholdelsen af den offentlige orden. Reglerne erpå Vesterbro særligt blevet anvendt over for formodede nar-kotikahandlere, alkohol- og narkotikamisbrugere og prostitu-erede.De særligt belastede områder på indre Vesterbro er af Kø-benhavns Politi opdelt i et antal zoner. Forbud efter ordens-2
bekendtgørelsens § 6, stk. 2, meddeles med virkning for denzone, som den pågældende har befundet sig i. De forudgåen-de advarsler skal ligeledes være meddelt vedrørende denkonkrete zone. Der meddeles således ikke forbud gældendefor samtlige zoner. De enkelte zoner er geografisk beregnetpå grundlag af bestemmelsen i ordensbekendtgørelsens § 6,stk. 2.Forbud meddeles efter, at den pågældende tre gange har mod-taget en mundtlig advarsel i anledning af en overtrædelse afordensbekendtgørelsen, og én gang har modtaget en skriftligadvarsel. Forbuddet kan efter omstændighederne meddelesmundtligt på stedet, men det fremgår af ordensbekendtgørel-sens § 6, stk. 5, at forbuddet skal meddeles skriftligt og værebegrundet. Der udfærdiges derfor i så fald straks efterfølgen-de et skriftligt forbud. For forbuddet fastsættes en frist, derikke kan overstige 2 år.”
3