Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
967712_0001.png
967712_0002.png
967712_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
10. marts 2011Civil- og Politiafde-lingen2010-150-2046JEE43905
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 400 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2010.
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 400 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for - eventuelt via udtalelse ind-hentet hos Kommunernes Landsforening - hvor mange kom-muner der mørklægger veje og gader i nattetimerne herunderredegøre for, hvorvidt denne mørklægning har indflydelse påborgernes tryghed og kriminalitet i mørklagte områder.”

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhenteten udtalelse fra Kommunernes Landsforening (KL) om kommunernespraksis i relation til gadebelysning.KL har i den anledning oplyst, at KL ikke ligger inde med opgørelserover, om – og i givet fald i hvilket omfang – kommunerne slukker gade-belysningen om natten.

2.

For så vidt angår spørgsmålet om borgernes tryghed kan Justitsmini-steriet i nærværende sammenhæng mere generelt henvise til indbruds-pakken fra foråret 2010 og ghettoplanen fra efteråret 2010, hvormed re-geringen har taget en lang række initiativer med henblik på at øge tryg-heden og mindske kriminaliteten.Der kan bl.a. peges på, at Miljøministeriet som led i indbrudspakken vilintensivere vejledningen i at indtænke den nyeste viden om forebyggelseaf bl.a. indbrudskriminalitet ved udarbejdelsen af lokalplaner og indret-ningen af offentlige arealer. Samtidig vil Det Kriminalpræventive Rådmed faglig bistand fra Miljøministeriet bl.a. tage initiativ til et ”eksem-pelprojekt”, hvor forebyggelse af indbrud og anden utryghedsskabendekriminalitet inddrages aktivt i planlægningen.Der er også fokus på betydningen af trygge fysiske rammer i ghettopla-nen. Der lægges således bl.a. op til, at politiet i forhold til ghettoområderog i særligt udsatte boligområder vil samarbejde med kommunen, lokalegrundejer- og boligforeninger mv. om at se på, hvilke nye tiltag der kaniværksættes i området for at forebygge bl.a. indbrud og skabe tryghed.Det vil f.eks. kunne dreje sig om opsætning af gadebelysning.

3.

I tilknytning hertil kan Justitsministeriet oplyse, at Folketinget ved lovnr. 713 af 25. juni 2010 vedtog en ændring af tv-overvågningsloven, derbl.a. har til formål at give boligorganisationer mv. mulighed for at tv-overvåge boligområder og tilknyttede arealer, når overvågningen er væ-sentlig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse.2
Regeringen har endvidere som led i udmøntningen af regeringens ghetto-plan netop fremsat et forslag til ændring af tv-overvågningsloven, derindebærer, at kommuner – med henblik på at skabe tryghed – får adgangtil at iværksætte tv-overvågning af offentlige arealer (f.eks. parkarealereller andre offentlige anlæg), der ligger i nær tilknytning til områder,hvor en boligorganisation mv. foretager tv-overvågning. Kommunerneskal inden iværksættelsen af tv-overvågningen drøfte en sådan overvåg-ning nærmere med politiet, som kan hjælpe med at identificere, hvor derisær kan være behov for en særlig indsats for at skabe tryghed for bor-gerne.
3