Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
976701_0001.png
976701_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. marts 2011Politikontoret2011-150-2105LBN43907
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 398 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 398 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Hvor mange har indtil nu vidnet i sager om menneskehan-del, og hvad er der sket med disse vidner under sagen og ef-terfølgende?”

Svar:

Rigspolitiet og Rigsadvokaten har oplyst, at politiet og anklagemyndig-heden ikke er i besiddelse af statistiske oplysninger om, hvor mange derhar vidnet i sager om menneskehandel, og hvad der er sket med dissevidner under sagen og efterfølgende. En fyldestgørende besvarelse afspørgsmålet ville således forudsætte en manuel gennemgang af alle sagerom menneskehandel og i givet fald et større, ressourcekrævende arbejdemed henblik på at afdække det videre forløb for de involverede i sagen.Justitsministeriet kan mere generelt oplyse, at politiet efter omstændig-hederne kan iværksætte en række foranstaltninger med henblik på at be-skytte vidner, herunder i forbindelse med sager om menneskehandel.I tilfælde, hvor der opstår spørgsmål om beskyttelse af et vidne, kan poli-tikredsene således – eventuelt i samarbejde med den overordnede ankla-gemyndighed og Politiets Efterretningstjeneste – iværksætte beskyttelses-foranstaltninger for det pågældende vidne, f.eks. i form af tilsyn og relo-kalisering.I helt ekstraordinære tilfælde, hvor de foranstaltninger, som kan iværk-sættes af politikredsene, ikke anses for tilstrækkelige, kan Politiets Efter-retningstjeneste iværksætte vidnebeskyttelsesforanstaltninger inden forrammerne af det såkaldte vidnebeskyttelsesprogram. Programmet har isin nuværende form eksisteret siden 2001.I de mest alvorlige tilfælde kan der foretages et fuldstændigt identitets-skifte, og den pågældende kan eventuelt også hjælpes til et nyt liv i etandet land. For at identitetsskifte skal kunne gennemføres, skal vidnetmedvirke til processen og overholde en række konkret fastsatte betingel-ser. Vidnet skal således være indstillet på bl.a. at afbryde kontakten til sinfamilie, venner og øvrige omgangskreds, ligesom vidnet må opgive ar-bejde eller uddannelse. Vidnebeskyttelsesprogrammet kan ikke gennem-føres, hvis vidnet ikke overholder disse betingelser.Det tilføjes, at Rigspolitiet har oplyst, at politikredsene er fuldt ud op-mærksomme på de forskellige muligheder for at iværksætte foranstalt-ninger med henblik på at beskytte vidner.2