Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
942762_0001.png
942762_0002.png
942762_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Administrationsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. januar 2011ØkonomikontoretRikke Ørum Petersen2010-0030-013120907
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 386 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. november 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 386 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes endvidere oplyse, om man påtænker, atpolitielever fortsat skal være underlagt tjenestemandslovensamt deraf følgende ansættelsesvilkår som f.eks. begrænsnin-ger i bijobsmulighederne samt mødepligt i forbindelse medsamfundsvigtige opgaver?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet kan oplyse, at politielever i dag efter den gæl-dende praksis på området bliver ansat som tjenestemænd påprøve fra det tidspunkt, hvor de påbegynder politiets grund-uddannelse. Det stilles derfor som et krav, at ansøgere til po-litiets grunduddannelse på ansættelsestidspunktet og underhele uddannelsesforløbet opfylder kravene til tjenestemands-ansættelse bl.a. for så vidt angår helbred, statsborgerskab ogvandel, jf. tjenestemandsloven. Under grunduddannelsen erpolitieleverne i dag omfattet af de samme regler om f.eks. bi-beskæftigelse, som gælder for fastansatte polititjenestemænd.I rapporten fra Udvalget for en budgetanalyse af politiet2009-2010, der danner baggrund for forslaget om ændring afaflønning af politielever, arbejdes der bl.a. med en fremtidigmodel for ændret aflønning af politielever, hvor politielever-ne ansættes som tjenestemænd på prøve efter den første sko-leperiode og meddeles tjenestefrihed uden løn til den/de re-sterende skoleperiode(r).En sådan model vil betyde, at politieleverne under første delaf uddannelsen vil være studerende, men de vil allerede påoptagelsestidspunktet – og fortsat under hele uddannelsen –skulle opfylde de krav, der gælder for ansættelse i dag. Underpraktikperioden/perioderne ansættes og aflønnes politielever-ne som tjenestemænd på prøve, idet de indgår som en res-source i politikredsene og en del af politiets generelle bered-skab. Politieleverne skal kunne løse politiopgaver svarendetil fastansatte polititjenestemænd, hvorfor det er helt afgøren-de, at der etableres et egentligt ansættelsesforhold. Underden/de resterende skoleperiode(r) meddeles politielevernetjenestefrihed fra deres ansættelse som tjenestemænd på prø-ve og er igen studerende.Politieleverne vil i den/de periode(r), hvor de modtager løn,være omfattet af tjenestemandslovens regler og de regler, deri øvrigt gælder for fastansatte polititjenestemænd om f.eks.2
bibeskæftigelse. Politielever vil endvidere i den/de skoleperi-ode(r), hvor politieleverne har tjenestefri uden løn, være om-fattet af tjenestemandslovens disciplinærregler.Politielever kan i dag i skoleperioder anvendes ved politiop-gaver med særlige mandskabsmæssige behov. Politieleverindgik f.eks. i politiets beredskab i forbindelse med COP15,men herudover er der kun sket anvendelse af politielever tilsærlige opgaver i meget begrænset omfang. En sådan anven-delse af politielever i skoleperioder vil fremadrettet kun kun-ne foregå, hvis politieleverne er i et ansættelsesforhold, ogdette spørgsmål indgår naturligvis i Rigspolitiets overvejelserom valg af ansættelsesmodel.”
3